Search in Topic
Replies
Aktive deltaker
2955
Krossved, slåpetorn, berberis.
Husker ikke i farten om noen av dem er giftige, men vi snakker ikke om delikatesser.
Husker ikke i farten om noen av dem er giftige, men vi snakker ikke om delikatesser.
orkideer i norge | www.maculata.no
Aktive deltaker
14792
Slåpetorn skal visst være nokså snærpende, men er brukt til likør med mer:
https://norsktradisjonsmat.no/oppskrift/slapetornlikor
De to andre vet jeg ikke noe om.
https://norsktradisjonsmat.no/oppskrift/slapetornlikor
De to andre vet jeg ikke noe om.
Nybegynner
21
Hei
Jeg testet for moro skyld å legge bildene inn til ChatGPT. Det synes å være veldig godt samsvar, selv om jeg ikke aner om de øvrige opplysningene er korrekte. Dette er svarene jeg fikk:
1) Bærene på bildet ser ut som krossved (Viburnum opulus), også kjent som rødhyll eller snøballtre. Krossved er en busk som ofte finnes i skogkanter, langs veier og i hager. Den har karakteristiske klaser med blanke, røde bær som kan være giftige i store mengder og bør derfor unngås som mat. Bladene er flikete med en noe ruglete overflate, og busken er kjent for sine dekorative blomster om våren.
Bærene kan forårsake magebesvær hvis de spises rå, så det anbefales ikke å innta dem. Krossved har historisk vært brukt til dekorasjon og i noen tilfeller til medisinsk bruk etter forsiktig bearbeiding.
2) Bærene på bildet ser ut som slåper, som kommer fra slåpetorn (Prunus spinosa). Slåpetorn er en busk med torner som ofte vokser i kystnære områder og andre solrike, tørre steder, som ved Mølen utenfor Larvik. Bærene er små, runde og mørkeblå eller svarte når de er modne, og de har en karakteristisk sur og bitter smak. De er vanligvis modne sent på høsten, og mange bruker dem til å lage likør eller syltetøy etter frost, da smaken blir noe mildere.
Det er viktig å merke seg at slåper ikke bør spises direkte fra busken på grunn av den bitre smaken; de blir vanligvis bedre etter frost eller ved bearbeiding.
3) Bærene på bildet ser ut som berberis (Berberis vulgaris), også kjent som surbær. Berberis er en busk med små, avlange røde eller oransje bær som henger i klaser. Den har torner på grenene og brukes ofte som prydbusk i hager. Bærene er spiselige i små mengder, men de er svært sure og har vært brukt i matlaging, spesielt i persisk og middelhavskjøkken, hvor de tilsettes retter for sin syrlige smak.
Det er viktig å merke at selv om bærene er spiselige, kan bladene, barken og røttene av planten inneholde giftige alkaloider som berberin, som kan være skadelig i store mengder. Derfor bør man kun spise bærene og unngå de andre delene av planten.
Jeg testet for moro skyld å legge bildene inn til ChatGPT. Det synes å være veldig godt samsvar, selv om jeg ikke aner om de øvrige opplysningene er korrekte. Dette er svarene jeg fikk:
1) Bærene på bildet ser ut som krossved (Viburnum opulus), også kjent som rødhyll eller snøballtre. Krossved er en busk som ofte finnes i skogkanter, langs veier og i hager. Den har karakteristiske klaser med blanke, røde bær som kan være giftige i store mengder og bør derfor unngås som mat. Bladene er flikete med en noe ruglete overflate, og busken er kjent for sine dekorative blomster om våren.
Bærene kan forårsake magebesvær hvis de spises rå, så det anbefales ikke å innta dem. Krossved har historisk vært brukt til dekorasjon og i noen tilfeller til medisinsk bruk etter forsiktig bearbeiding.
2) Bærene på bildet ser ut som slåper, som kommer fra slåpetorn (Prunus spinosa). Slåpetorn er en busk med torner som ofte vokser i kystnære områder og andre solrike, tørre steder, som ved Mølen utenfor Larvik. Bærene er små, runde og mørkeblå eller svarte når de er modne, og de har en karakteristisk sur og bitter smak. De er vanligvis modne sent på høsten, og mange bruker dem til å lage likør eller syltetøy etter frost, da smaken blir noe mildere.
Det er viktig å merke seg at slåper ikke bør spises direkte fra busken på grunn av den bitre smaken; de blir vanligvis bedre etter frost eller ved bearbeiding.
3) Bærene på bildet ser ut som berberis (Berberis vulgaris), også kjent som surbær. Berberis er en busk med små, avlange røde eller oransje bær som henger i klaser. Den har torner på grenene og brukes ofte som prydbusk i hager. Bærene er spiselige i små mengder, men de er svært sure og har vært brukt i matlaging, spesielt i persisk og middelhavskjøkken, hvor de tilsettes retter for sin syrlige smak.
Det er viktig å merke at selv om bærene er spiselige, kan bladene, barken og røttene av planten inneholde giftige alkaloider som berberin, som kan være skadelig i store mengder. Derfor bør man kun spise bærene og unngå de andre delene av planten.
Aktive deltaker
3537
1 er krossved. Ein mutasjon av denne er snøballbusk som har vore mykje bruka i hagar. Denne har ikkje noko med raudhyll å gjere. Legg merke til at dette er ein busk/lite tre som har parvise greinar. Når fuglane reinskar ulike tre for bær no om hausten, blir krossved verande igjen. Ofte heng dei der framleis utover vinteren, og så blir dei fuglemat heilt til slutt når omtrent alt anna er borte.
3 er berberis. Skal ikkje seie kven av dei. Surbær (Aronia) er noko anna.
Her er det altså to vesentlege feil. Då tenkjer eg det er greitt å vere litt varsam med resten også.
3 er berberis. Skal ikkje seie kven av dei. Surbær (Aronia) er noko anna.
Her er det altså to vesentlege feil. Då tenkjer eg det er greitt å vere litt varsam med resten også.
Nybegynner
21
Email Member
Loading...
Send Private Message
Loading...
Send Topic
Loading...