Reagerer kantarell med plast?


Hei. Dette er noe jeg har observert gjentatte ganger over flere år. Vi fryser ned forvellet kantarell i fryseposer, og når vi tar de opp til tining er det ofte lekkasje på posene. Kan det være noe med kantarellen som får den til å reagere med plasten?
Jeg skjønner at ting som barnåler o.l. tilfeldigvis kan punktere plasten, men det er ikke så mye barnåler eller andre spisse ting i posene at dette skal skje så ofte. Og det skjer så godt som aldri med annet nedfryst mat, så jeg kan heller ikke se for meg at det har noe med håndteringen å gjøre.
Noen som skjønner noe av dette?
Replies

Merkelig! Jeg har selv frosset kantarell i plast, uten å ha merket noe problem.

I og med at soppen er forvellet, kan en nok se bort fra eventuelle enzymvirkninger. Kommer heller ikke på noen kjemiske forbindelser i sopp som kan reagere med polyetylen, som er det vanlige stoffet i plastposer.

Hvordan arter lekkasjene seg? Har plasten blitt sprø, eller har det gått hull?
Det er bittesmå hull som man kun ser hvis man fyller opp posen med vann etterpå. Den siste gangen jeg opplevde det, var det sopp som ble plukket, forvellet og fryst 3-4 mnd før, så det kan ikke være at de ligger for lenge heller.
Hvis det er mye is i fryseren eller du putter kantarellene slik at de er i kontakt med annet i fryseren kan det bli punktering på posen. Har selv hatt dette problemet flere ganger siden jeg har en liten fryser med mye i. Men hvis det ikke skjer med annet som fryses ned på samme måte har jeg ingen svar.
Ok, da er det kanskje en løsning å fryse den ned i bokser i stedet. Takk for at du tok deg tid!