Olavsstake er helt reelt svært sjelden i Østfold, på samme måte som i Østmarka. Arten er en gammelskogsart med tyngdepunkt i høyereliggende, nedbørrike åstrakter, dvs. øvre mellomboreal til nordboreal.
De langt flere lokalitetene vest for fjorden skyldes at det er kortere avstand til høyereliggende åstrakter og generelt mer topografi. Østfold ligger sør for et enormt, rimelig flatt skoghav. Østfold er også grundig gjennomherpa av skogbruket.
Mossbergs "vanlighetsbegrep" må sies å være en vits. Komplett innholdsløst. Bedre er ordbruken i Norsk flora (Elven et al. 2022): "Heimleg. Moserik skog, mest i barkog. Litt austleg. Nokså vanleg til spreidd i det meste av landet til skoggrensa, meir sjeldsynt i kyststrøk sørpå, særleg i Agder, og i ytre Fuinnmark. Til 1170 m i Op Vågå. Nem-NBor." Dette er også malt med svært brei pensel og uten regionale detaljer, men en kan i hvert fall ane uttynninga sørover.
Ellers er Artsobs primært et registreringsverktøy, ikke et innsynsverktøy. Det er Artskart en må bruke om en ønsker å se kjent utbredelse av arter.