Mugg


Hei

Vi har et par spørsmål omkring mugg.

1. Er det forskjell på mugg i "mugg"/blå ost og den som dannes på for eksempel brød, salami, etc i kjøleskapet.
2. Kan mugg være farlig å spise, eller smaker den bare vondt.

I vår diskusjon kom vi frem til at det er ok å drikke hjemmelaget saft dersom det har dannet seg mugg på toppen, men at vi alltid kaster brød med mugg.

Replies

1. Mugg i blå ost og mugg i matvarer kan godt være samme art, men like godt forskjellige arter. Poenget er at ved ostemodning brukes helt spesielle stammer av bestemte muggsopparter, mens i matvarer generelt kommer alskens ville muggsopper. Roquefort-osten som du har i kjøleskapet kan godt smitte over på andre matvarer (ost bør tildekkes). Dessuten kan en muggsopp som er ufarlig i ost, begynne å produsere toksiner i andre matvarer.

2. Ja, mugg kan være farlig å spise. Mange muggsopper skiller ut mykotoksiner (muggsoppgifter) som kan gi mange ulike plager, til og med kreft. Så muggen mat, eller mat som smaker muggent skal ikke spises, og heller ikke gis til dyr! I tillegg kommer at sporene fra muggsopper kan gi allergi.

Nei, det er ikke OK å drikke hjemmelaget saft med mugg. Dette er faktisk noe av det verste muggsoppbefengte man kan få i seg. De fleste mykotoksinene løser seg i vann (også saft). På muggent brød kan man derimot skjære vekk det mugne, dvs. det som ikke smaker mugg, fordi mykotoksinene beveger seg langsommere i brød. Men jeg anbefaler også å kaste muggent brød (og ikke gi det til fuglene!!!).