Nøkleblomst


Hei,

forutsetter her at dere er innforstått med hvordan arten nøkleblomst har lav griffel og høye pollenbærere i èn blomst, mens de har høy griffel og lave pollenbærere i en annen. Kan dere hjelpe med med hva disse forskjellene har å si for plantenes formering?

På forhånd tusen takk!
Replies

Hei Charlie.

Dette er et kjent fenomen hos en del planter. Hovedgrunnen til dette er nok at dette gir den beste garantien for at vi får kryssbestøvning. Når langtungede insekter besøker planter med lange støvbærere så fester pollen seg langt oppe. Når samme insektet senere besøker blomster med høye grifler så får de i hovedsak pollen fra planter med høye støvbærere (og motsatt).

I tillegg til dette så har pollen fra planter med lange støvbærere problemer med å "spire" på blomster med korte grifler og motsatt. Man finner det samme i Rubiaceae og Boraginaceae familien, og hos kattehale har man ikke mindre en tre forskjellige blomstertyper.

Amj
Takk for svar! Hva er et langtunget insekt?
Hei Charlie

Du har stilt dette spørsmålet to ganger, det ene som eget emne.

Humler og bier henter ut nektaren med snabelen eller tunga. Dette er diverse munndeler som er satt sammen til et "redskap" som sommerfugler, bier og humler bruker til å hente ut nektaren fra blomsten. Noen insekter har lange tunger, andre korte. Så langtungede insekter har lang tunge :-) som kan nå nektaren som ligger langt inne i blomsten. Noen planter har lange tynne kronrør som krever en lang tunge for å få tak i nektaren. Men noen humler og bier med kort tunge kan jukse og bite hull i kronrøret og hente ut nektaren bakvegen.

Snabelen/tunga har mange forskjellige funksjoner.
Mygg bruker f.eks. snabelen/tunga til å "stikke" med. Ved hjelp av munndelene skjærer de seg frem til ørsmå blodårer.

Amj