Mandarin eller klementin?


Hvordan ser man forskjell på en mandarin og en klementin??

Hilsen Julie
Replies

Det er vanskelig fordi systematikk, navnebruk og især norske navn går om hverandre i Citrus-slekta. Generelt skal klementin ha få-ingen frø og hvit frøhvite, mens mandarin skal ha mange frø og grønn frøhvite. Å slå opp på nettet hjelper lite. Der øker bare forvirringa. Det sies at klementin er hybrid mellom appelsin og mandarin, men jeg har ikke verifisert dette.
Klementinen skal i følge noen kilder være en naturlig hybrid av mandarin, og da er det kanskje ikke så lett å vite hva som er krysset inn. Men så vidt jeg vet er klementinen en hybrid mellom mandarin og apelsin. Den er vel knapt 100 år gammel med opphav i Algeri. Den utmerker seg ved å ha mye løsere skall enn mandarinen slik at den er meget lett å skrelle, sant at den har ingen (eller få) steiner. Den skal vistnok ha sitt navn etter Fader Clement Rodier.


Men med et stort antall hybrider og med at navn brukes om hverandre er systematikken rimelig håpløs. For alt hva jeg vet, kan det godt være at enkelte av de typene som markedsføres i Norge hverken er "mandarin" eller "klementin", og de som selger dem her i Norge vet ganske sikkert ikke hva det er heller.

Lett skal det ikke være.

Amj
For spessielt interesserte fant jeg følgende på http://www.international.inra.fr/press/a_new_clementine_for_corsica :

"Where does the clementine come from?

Born in Misserghin close to Oran in Algeria some one hundred years ago, the clementine arises from a natural crossing of the common mandarin and a sweet orange. This was demonstrated by INRA researchers in Corsica in 2002, thanks to study of its chromosomes. Until then, the clementine had been considered as a cross between the common mandarin and a bitter orange (Seville orange).

Father Clement (Vincent Rodier, 1829-1904), was in charge of the gardens of the Misserghin Orphanage (Algeria) and discovered a different tree in a plantation of seed mandarins (non-grafted). This tree, planted with the others in the orphanage garden, was forgotten until the children started to enjoy its fruits which ripened well before those of the common mandarin. Father Clement also tasted the fruits and gave his name to this new fruit, hence the "clementine". In 1902, Professor Trabut of the Algiers Horticultural Society published the first article describing the clementine in a French horticultural journal. The first common clementine introduced into Corsica was planted in 1925 by M. Don Philippe Semidei in Figaretto, on the eastern plain of the island."



Amj
Her står det at klementin er en krysning mellom mandarin og pommerans. Men så er det altså likevel en appelsin.
http://www.frukt.no/Article.aspx?artid=6102&mnu1id=&mnu2id=&mnu3id=
Ja, det ser slik ut. Disse DNA analysene viser vel at klementin er en hybrid av mandarin (Citrus reticulata) og appelsin (Citrus sinensis) og ikke bitterappelsin (pomerans (Citrus aurantium)) slik man først trodde.

Problemet var vel at klementinen "oppstod av seg selv", og da er det jo ikke lett å vite hvor pollenet kom fra! Da ble det vel å gjette på trær som stod i nærheten kanskje?

Uansett, klementiner er gode bigsmile

Sjekket litt på appelsiner, og det finnes hundrevis av forskjellige hybrider og eller varianter som bare har en eller annen kode eller referanse nummer eller et populærnavn. Så "systematikken" har her gått helt av hengslene som så mange andre steder hvor man kultiverer planter.


Amj
Med litt beskjeden fartstid på sitrusgårder i Syd-Italia, samt ihuga mandarinelsker og ditto klementin-fiende, har jeg som kommentar: Om du ikke SER forskjellen, så kjenner du det straks: Ekte mandariner dufter vidunderlig og unikt av - ja, mandarin. Mandariner er ofte fulle av stener, smaken er ekstremt frisk og aromatisk, i forhold til de daue klementinene. Vanligvis er mandarinsortene litt større, og mindre lettskrelte enn den den moderne latmannsfrukten klementin. Dessverre for oss ektefrukt-glade, er det nesten ikke mulig å finne mandariner mer, heller ikke i Italia. De er "gått av moten". Jeg har ikke sett dem i Norge på kanskje 40 år? Men navnet mandarin lever videre på navneskilt i fruktdiskene med klementiner. Hva med å danne en global folkebevegelse for å få mandarinene tilbake?