formeringsmåter


Kjønnet formering kan skje på andre måter enn sammensmelting av to kjønnsceller; gametangiogami og somatogami.

Annet enn at to individer kommer i kontakt med hverandre, vet jeg svært lite om dette. Kan dere hjelpe meg med å få dette oppklart? Og hva er forskjellen mellom disse to metodene? Og vet dere om noen eksempler på arter dette forekommer hos?

cool
Replies

Gametangiogami er når to gametangier, dvs. beholdere av kjønnceller smelter sammen uten å slippe kjønncellene ut. Kjønncellene smelter sammen i de sammensmeltete gametangiene. Iso-gametangiogami, betyr at gametangiene er like (ikke hunn og hann), vi snakker da om parringstyper. Dette finner vi f.eks. hos soppen kulemugg. Aniso-gametangiogami betyr at det er forskjell på hann og hunn. Dette finner vi f.eks. hos mange sekksporesopper.

Somatogami er når to celler som ikke er differensiert som verken gametangier eller kjønnceller smelter sammen og utveksler gener. Dette er vanlig innafor høyere stilksporesopper. Soma kan oversettes med vev og betyr altså at to vevsceller, som egentlig har annen funksjon, også kan inngå i kjønnsprosesser.

Konjugason er et spesialtilfelle av somatogami, og betyr at dene ene cella tømmer sitt innhold over i den andre (altså ikke likverdig sammensmelting). Dette finner vi hos de kransalgene (grønnalger evt.) som kalles konjugater. Eksempel Spirogyra.
Oi! Takk.
Dette var svært hjelpsomt bigsmile
Mange lange nye ord...
Igjen tusen takk, håper jeg får dette på eksamen nå cool