Elevøvelse, Plasmolyse


Jeg har denne elev-øvelsen som ikke er gjort.
Kan noen hjelpe meg med den?

Øvelsen ser slik ut:

PLASMOLYSE

1. Vi tok celler fra løkskjell til rødløk. Disse ble mikroskopert i vann:



2. Vi tilsatte en sterk saltløsning. Da så cellene slik ut:



Bildet til høyre er en stor forstørrelse av enkeltcelle.


Lag en forklaring på det som har skjedd.

---SLUTT---

Noen som kan slenge inn en forklaring? (har biologi heldags imorra)

Replies

Ved plasmolyse skjer osmose. Celler av rødløk har en stor vakuole (saftrom) med oppløst rødt fargestoff (antocyanin). Vakuolen er omgitt av en semipermeabel membran og selve løkcella er også omgitt av en semipermeabel cellemembran og en stiv vegg av cellulose (denne er permeabel). Legges cella i ei sterk saltløsning vil vannet i vakuolen strømme ut i retning av saltløsningen (fordi det er mindre salt i vakuolen enn i saltløsningen). Større molekyler som natriumioner, klorioner og antocyaniner slipper ikke gjennom de semipermeable membranene, bare vannmolekyler gjør det. Resultatet blir at vann strømmer ut fra vakuolen, som skrumper, og fordi antocyaninene ikke kan slippe ut, blir vakuolene også sterkere farget (mer konsentrerte antocyaniner).
takk så mye klaush.
(Dette var Profft)

Og en veldig proff signatur du har, Robin. Er det Bing Bang, Solsystemets opprinnelse eller livets opprinnelse? - Og er det dine fingeravtrykk i øverste høyre hjørne?
takk, men på den tiden jeg lagde den siggen, kunne jeg ikke Photoshop (noe jeg kan nå), så jeg fant noen tøffe bilder og mekka til noe med ett programm som følgte med dataen min, og det er ikke fingeravtrykket mitt, men det kunne ligne. Må kansje lage en ny en snart, den begynner å bli gammel. hehe