Merkelig insekt?!


Hei.

I dag kom jeg over et lite 2 mm insekt jeg aldri har sett før. Jeg tok noen bilder, ikke så klare, men her er dem:Det så ut som det hadde gripe armer (som scorpionene har). Hva i all verden er dette for et insekt?
Replies

Dette er en mosskorpion eller pseudoskorpion som de også heter. Helt harmløse dyr. Artige små dyr synes jeg. Arten som du har lagt ut bilde av er helt klart Chelifer cancroides (bokskorpion) pga at det andre og tredje siste leddet på de omdannede pedipalpene (med klosaks) er meget avlange. Denne arten er slett ikke sjelden (som mange oppfatter den som), men man finner den sjelden i hus som blir omhyggelig vasket til enhver tid...hehe. Mange andre arter, derimot, er ansett på som sjeldne i Norge (etter min kunnskap har vi nå 15 arten innen denne ordenen), men det har mye å gjøre med det skjulte leveviset deres. Etter min erfaring er flere av artene vanlig om man bare leter på riktige plasser. Her i Trøndelag er f.eks den metallskinnende Neobisium carcinoides vanlig å finne under mosegrodd og soppinfisert bark på døde bartrær. Den vanligste arten sørafor er nok Chernes cimicoides - vanlig å finne under bark om sommeren. Denne arten kan igjenkjennes på bl.a de meget kraftige klobærende pedepalpene! Lamprochernes chyzeri som også har meget kraftige klør, er nok ikke like vanlig, men holder på lignende habitater. Den bittelille Neobisium maritimum, som holder til i fjæresonen, har jeg også funnet i Oslofjordsområdet, men vet ikke så mye om sjeldenhet til denne arten.

Christer
Mosskorpioner er forøvrig ikke insekt, men edderkoppdyr. De danner en egen orden (Pseudoscorpiones) innen klassen edderkoppdyr (Arachnida). Insektene danner en annen klasse (Insecta) innen stammen leddyr (Arthropoda), som også edderkoppdyrene tilhører.

Christer
Her er en link til et bilde av samme art, en eggsprengt hunn forøvrig, som jeg tok for noen år siden:

http://img265.imageshack.us/img265/2835/chelifercancroides7b0re.jpg

Christer
Litt gammel denne tråden, men den inneholder en feilaktig opplysning som har spredt seg til andre nettsider, og det er derfor på sin plass å kommentere dette, nå som saken er oppklart.

Hadde kontakt med Reiråskag i forbindelse med opplysningen om Neobisium maritimum, som han hevder å ha funnet ved Oslofjorden. Denne opplysningen har funnet veien til bl.a.
https://no.wikipedia.org/wiki/Mosskorpioner
https://no.wikipedia.org/wiki/Neobisium_maritimum
http://www.wikiwand.com/no/Mosskorpioner

På forespørsel opplyser Reiråskag nå at dyrene, som ble funnet ved Drøbak, i virkeligheten er den svært vanlige arten Neobisium carcinoides.

Neobisium maritimum er med andre ord IKKE funnet i Norge (verken av ham eller andre).

KMO
Her er bilde av en mossksorpion som druknet i katteskåla.
Chelifer cancroides, Bokskorpion
mosskorpion

AA
Wikipedia rettet opp, med referanse hit.
Wikiwand bør også rette opp sitt innhold likedan snart, ettersom det bare er en annen måte å lese alle Wikipedias gratis og reklamefri artikler på - men med reklame. (Wikiwand sier de har intensjoner om å gi Wikipedia 30 % av inntektene, da)