Best mulig fordøyelse av proteiner?


Hei :)

Lenge siden jeg har vært borte i biologi o.l. så det kan hende at terminologien er litt dårlig. Egentlig er spørsmålet litt mer ernæringsrettet.

Det jeg i bunn og grunn lurer på er om det finnes noen matprodukter som hjelper til å bryte ned proteiner i maten vi spiser til aminosyrer (eller kjeder av aminosyrer) raskere?

Jeg spør fordi jeg trener til tider, og føler at masse av proteinene jeg spiser ikke blir tatt opp. (Spiser ikke overdrevent mye proteiner) Og fordøyelsen oppfører seg merkelig.

Kan et mulig svar være ingefærrot, i så fall: hvorfor?

Takk, håper noen kan hjelpe meg.

Replies

Hmmm... Vi har nok et underskudd på ernæringsfysiologer her i forumet. Noen som vet noe om dette?
Det finnes ensymer i visse frukter, for eksempel papaya (og kivi?) som bryter ned protein. De kan brukes til å mørne kjøtt, ved at en marinerer kjøttet med frisk frukt. Samme ensym finnes vistnok også i såkalt mørsalt, et middel som skal være brukt til å mørne kjøtt. (Aner ikke hvor eller om mørsalt er å få kjøpt.)

Krydder, for eksempel ingefær, virker trolig på en annen måte. De stimulerer utskillelsen av fordøyelsesensymer. Ingefær er ellers mye omtalt som middel mot kvalme.

For øvrig, er det lange tradisjoner for at bitre urter fremmer fordøyelsen. De brukes ofte i form av dråper eller dram, "magenbitter". Det er kanskje mest brukt i forbindelse med fet mat, som akevitt til julematen.

AA
Noen mener dessuten at menneskets bruk av ilden gjorde at vi lærte oss koke- og steikekunsten, noe som absolutt gjorde proteinene mer fordøyelige. Tenk bare på forskjellen mellom rått og steikt kjøtt.

Ellers er det som Limnoan kommer med helt korrekt!