T. Domestica eller T. Gigantea?


Da jeg skulle legge meg i natt så jeg en stor edderkopp løpe over gulvet. Jeg ble litt satt ut da jeg så hvor stor den egentlig var. Etter å ha brukt en diskett til å finne ut ca. hvor stor den er har jeg konkludert med at den var ca. 7-8cm lang (inkludert bein).
Jeg prøvde å leite litt på internett for å finne ut hvilken edderkopp det faktisk er og kom fram til at det sannsynligvis er en Tegenaria Domestica, men etter hva jeg fant ut om den, syns jeg den virker for stor til å være det og kom derfor inn på tanken om at det kunne være en Tegenaria Gigantea. Nå skal det jo sies at jeg ikke har noe som helst peiling på edderkopper, så min mening er egentlig helt uvesentlig. Det var en som foreslo at det kunne være Tegenaria agrestis, men jeg vet ikke en gang om disse finnes i norge. Så er det noen her som har noen forslag til hvilken edderkopp dette kan være?

Replies

Her har vi en husedderkopp - Tegenaria ja. Dette store dyr (som voksen vel og merke). Selve kroppen er ikke så lang (8-12 mm), men beina er meget lange. Husedderkoppene tilhører familien Agelenidae, som heter traktedderkopper på norsk. I den nevnte slekten har vi to arter i Norge, nemlig T. domestica og T. atrica. T. atrica, som er den største av de to, kan nå et beinspenn på 8 cm som fullvoksen! Den andre arten er mindre, men ikke noen liten skapning heller... Begge disse artene er spesielt vanlig å finne på denne tiden av året, og vi får mange innlegg om disse edderkoppene her på forumet.

Christer
Glemte å si at de to nevnte artene er meget vanskelig å skille ut fra habitus - man må undersøke epigynet til hunnene eller pedipalpene til hannene for sikker bestemming. Dog ut fra størreslen du oppgir er det sanns. T. atrica.

Christer