Intelligens hos planter


Jeg fikk noen frø fra en kompis som jeg plantet i potteplanten i vinduet. Det var en slyngplante av arten Hawaiian Baby Woodrose. Jeg har aldri tenkt på planter som spesielt intelligente, de skal jo bare stå der og produsere oksygen og se pene ut, og gjerne ikke se fullt så pene ut når de ikke får vann.

Et digert maleri på veggen der planten stod fikk glasset sitt knust og ble sendt inn til reparasjon, sånn at bare en spiker stod ut av veggen i mange dager.

Jeg fulgte med denne slyngplanten, og den siktet seg liksom inn mot spikeren som stod der ut av veggen, faktisk 50 cm unna. "Helt tilfeldig" tenkte jeg. At det finnes masse andre retninger den kan vokse mot enn den ene spikeren er helt tilfeldig. Til slutt var spiret dens nesten borti spikeren, men istedet for å treffe den, vokste den i en sirkel rundt spikeren uten å røre den. En liten loop. "Den vil sikkert hvile på spikeren i ettertid" tenkte jeg. Og riktignok, da planten nådde oldemorstangen lengre oppe med taket, hvilte den på spikeren.

Hvorfor siktet den inn på spikeren?

Jeg tenkte at planter er jo fotosyntetiske "dyr" og "ser" skygger og lys med hele kroppen sin. Er det sant?

Jeg hørte også at planter har større genom enn mennesker, er det også sant? At de har mye rart "programmert inn"?

Tilfeldig eller ikke, det var stilig å se på, dag for dag, for det så faktisk ut som planten "tenkte".
Replies

Nei, planter har verken intelligens eller nervesystem. Deres bevegelser skjer ved cellevekst og saftspenning. De raskeste bevegelsene hos levende vev hos blomsterplanter finner vi i følsom mimose, venus' fluefanger og diverse saftspente frukter, f.eks. springfrø. Alle disse bevegelsene skyldes utløsning av saftspenninger i celler, som for følsom mimose og venus' fluefanger styres av hormoner ved den rette impuls: berøring eller proteinrike insekter henholdsvis. Venus' fluefanger er så "utspekulert" at den reagarer først ved 2. gangs berøring, for å forhindre at den lukker seg ved at tilfeldige døde støvkorn skulle berøre bladene. Bare et sprellende insekt som berører flere ganger skaper respons. Det er forresten noen følsomme hår i bladene som trigger mekanismen.

Ingen planter har altså nervesystem, heller ikke hjerne eller muskler. De trenger det ikke til fotosyntesen.

Det at slyngplanta di vokste rundt spikeren forholder seg nok slik at en slyngplantes berøring med en utstående gjenstand bevirker krumning av stengelen rundt den aktuelle gjenstanden. En liten berøring har det nok vært, men så har planta vokst unna spikeren og begynt å krumme skuddet. Planter kan godt vokse om natta når du ikke ser hva som skjer.

Dessverre er det skrevet et par "svindelbøker" om planter og deres intelligens. Den mest beryktete heter "Plantenes hemmelige liv", skrevet etter sigende av to amerikanske journalister under pseudonym - mulig som bevisst svindel. Boka ble iallfall, og dessverre, tatt vel i mot i visse deler av New Age-bevegelsen på 80-tallet. Styr unna denne boka! (I 1989 anmeldte jeg den i Blyttia med anmeldertittel "I begynnelsen var hodekålen", referert til ett av deres "eksperimenter" hvor de skrev "vi begynte med hodekål..." Dette vakte åtgaum hos daværende redaktør!)
Jeg så en filmsnutt en gang av en slyngplante som søkte seg opp en fjellskrent. Det så meget snålt ut i hurtig film. Planten søkte etter en jordflekk eller sprekk i fjellet som den kunne ”feste” seg i. En sånn bevegelse eller ”atferd” kan jo se intelligent ut. Lignende er det jo med for eksempel solsikker som snur seg etter sola. Utrolig fiffig system.. jeg har nettopp bestilt The Life Collection med David Attenborough som inneholder 24 dvder og blant annet The Private Life Of Plants.. så det blir nok lærerikt..
Men er dere sikker på at alt skyldes berøring? Jeg fikk inntrykk av at det skyldes lys. Jeg er klar over at planter ikke har hjerne, men oppigjennom evolusjonen kan det jo hende at planter har oppnådd en viss "intelligens" genmessig. Det er jo mye rart i genene man ikke helt vet hva er for noe, de kaller det "avfall" og det gjelder vel de fleste arter. Jeg tenkte at min observasjon av en plante som vokste mot en spiker muligens kunne skape litt nysgjerrighet om hva i all verden som ligger i en plantes gener.

For meg så det ut som planten "så" spikeren ved help av lys på "kroppen" sin. Jeg vet jeg kan ikke basere alt på observasjon av en enkelt plante over noen få dager, men jeg tenkte kanskje andre hadde sett dette og. For det kan ha noe med hvor mye av den ukjente informasjonen i genene spiller inn. Eller egentlig hvasomhelst. "Begynn med planter, så tar du resten" tenkte jeg. Deretter skrev jeg om det her, fordi jeg ser at dette er et forum for folk som er like nysgjerrige som meg selv.