trollurt/mellomtrollurt?
Jeg fant denne på Osterøy, Hordaland, nøyaktig samme sted som jeg tidligere har sett en stor bestand av mellomtrollurt. Dengang hadde alle konsekvent aborterte frukter, så jeg antok at det ikke var noen tvil om hva det var. Men jeg tok ingen bilder da.

Her var ingen kommet i frukt ennå, men nå synes jeg bladene ser umiskjennelig trollurt-aktige ut.

Til sammenligning, her er en klar(?) trollurt fra Aurlandsdalen, hvor jeg antar at mellomtrollurt ikke finnes:

Og her er stortrollurt(?) fra Hardanger. Bladene er ikke tannet her, bare innbuktet:

Noen bud?
Replies

Den eneste av disse jeg umiddelbart er sikker på, er stortrollurten. Den har såpass spesielle blader at det burde være greit å ta den også på et sånt foto.
De to andre er verre å skille uten detaljer. Men skillekarakterene burde likevel være gode - snaue bladskaft med breie vingekanter hos vanlig trollurt, lodne bladskaft med smale vingekanter hos mellomtrollurt. Og blomsterskaftene skal være snaue hos vanlig trollurt og kjertelhåra hos mellomtrollurt.
Jeg har selv lite erfaring med disse - her i Osloområdet og videre oppover Østlandet er det bare vanlig trollurt som er aktuell...
Kopi av melding:
Og blomsterskaftene skal være snaue hos vanlig trollurt og kjertelhåra hos mellomtrollurt


Det ser ut som et interessant tips, for Osterøy-planten ser vitterlig ut til å ha helt snaue blomsterskaft. Så da blir det "vanlig" trollurt. Her er et 100% utsnitt fra originalfilen:

Det er kanskje ikke utenkelig at begge to vokser der. Jeg vet f.eks. om flere steder der maigull og kystmaigull danner matter inni hverandre på akkurat de samme flatene, de bare blomstrer med to ukers mellomrom. Så hvilken du legger merke til kommer an på når du er der...