Rådyr stamping


hei har vært ute i skog ne i dag og i natt men fikk geita til og komme på hestlys hvorfor kommer ho på det? men ho kom jaffal på kje lyd=) men hvorfor ser eg ikke bukken hvor er han + ho stampa noe dugelig hardt med beina sine hvorfor gjore ho det ? når ho stamper med forbeina vibrer det til andre rådyr? åsen kan eg fåtil bjeffinga til bukken?
sondre esteban
Replies

Jeg har ikke så mye erfaring med rådyr som mange andre her. Men rådyrlokk kan du bla a få kjøpt i sports/jaktbutikkene om det er lyder du har vansker med å få til.

Når slike dyr stamper med beina så tror jeg først og fremst det er advarsel til de som eventuellt truer, kanskje også en del av revirhevdinga. Man ser jo stampinga på mange klauvdyr, kanskje for å gi signal om de er spreke, sterke og kanskje også farlige (bøffel er farlig for løver, moskus er farlig for de fleste med sine spisse horn og rådyr er iallfall farlig for rev og mindre hunder. Men når dyr stamper så hører jo selvsagt artsfrender det også om de er nær nok. Bjørn stamper forresten også med forbeina om de blir overrasket og man kommer for nær dem.

Bjeffinga har jeg ofte hørt bli utløst av økende bråk i hundegården (fordi de observerer rådyret), så jeg tror det også like gjerne er et signal til andre arter om at her er det en frisk kar som ikke lar seg pille på nesa.

Iflg "Viltet biologi og forvaltning" er bukkerevirene (på denne tida, og bare sommerstid) mye større enn geitenes hjemmeområder (de hevder ikke revir). Det trenger altså ikke være en bukk like i nærheten selv om der er geit og kje. De er ikke spesielt sosiale på denne tida (selv om det er brunst). Når det går mot vinterbeiter blir de mer sosiale igjen og klanene kan samle seg og holde sammen til langt utpå våren. Men når det siste er sagt tror jeg først og fremst de samler seg særlig der det fores og er svært lett tilgang på god mat.
takk
men hvorfor er det bare geiter der og kje? hvorfor få eg ikke inn bukken på buttolo? kan dere forklare åsen man får til bukkelyd med stemmen og butoloen?

sondre esteban
Søker du på rådyrlokk får du mange treff, blant annet flere Youtube videoer.

AA
Til det andre spørsmålet ditt. Det er vel ikke så godt å vite hvorfor. Jeg har noe lignende her, jeg har kun sett bukker her, og mange forskjellige over flere år, men aldri geiter og kje. Men på andre jorder i nærheten har jeg sett geiter. Virker nesten som de deler områdene, men der de flokker seg pga foring er det blandete flokker.
Så fort kan noe endre seg. Jeg hadde bare sett bukker akkurat der skrev jeg. Så dukket det etterhvert opp både geiter og kje. Og både unge og mer erfarne geiter. Dette er nok noe tilfeldig og antakelig styrt av hvordan akkurat de jordene er behandlet og hva som nylig er sådd der og hvilke andre planter som gror innimellom og i kantene. Det er ikke alt de liker å beite på. Og langs kildebekkene i området er det variert utvalg av planter. Og da ser man dem ikke i krattene!
Det kan være at brunsten allerede er på hell, og at bukkene er utkjørt etter de siste par månedenes revirhevding at de prioriterer andre ting enn å sjekke alle lyder innenfor eget revir.