Replies

  • <<
  • <
  • 1
  • 2
  • of 2 pages
Dette er katt
bilde 1 er to spor oppå hverandre
Jeg er veldig uenig i tolkningen av dette som grevlingspor. Det er ingenting som minner om grevling og ingenting som antyder at dette bare er delvise avtrykk. synes alle bildene viser gode, hele avtrykk.
Er enig med Kjellms i at det er noe rart med bilde 2. Lange skritt og små poter. Men det kan vel forklares med at denne katta har tråkket dobbelt i hvert av akkurat disse sporene?

-Hallvard
Katt i trav stemmer helt med beskrivelsen i Dyrespor av Bang & Dahlstrøm. Katten setter bakfoten i forfotens spor, og "skrittlengden" oppgis til 35 cm. Nøyaktig som på bildet!

AA
Hva mener du da med "skrittlengde"?
Med "skrittlengde" mener jeg avstanden mellom sporstemplene. Har målt dem så omtrentlig med utgangspunkt i fyrstikkesken på bildet.

Nullhypotesen er katt. Ser ingen vektige argument for noe annetquestion

AA
Men du burde kanskje vite at skrittlengden er definert slik for fot i fot spor i den samme boka som du referer: "Med skrittlengde forstår man avstanden mellom de to på hverandre følgende spor av samme fot, og ved skreving forstår man avstanden mellom høyre og venstre sides spor" (s. 15).

Samme definisjon gjelder for øvrig også andre gangarter, men for sprangrupper har man justert formuleringen til forkant av sporgruppa. Det er i hovedsak slik begrepet skrittlengde brukes i all den litteraturen jeg har iallfall.

Så når du da referer "skrittlengde" fra boka til 35 cm for katt som stemmer nøyaktig som på bildet så jukser du. Skrittlengden på bildet skule være 2 x 35 cm = 70 cm etter dine egne beregninger. Hvordan passer da null-hypotesen din?

"Fot i fot" spor (eller fot-i-fot som Aronson skriver) er forøvrig veldig vanlige i skog og mark, nettopp fordi det er energisparende (viktig på snø) og det kan forvirre predatorer om antall og hvilke byttedyr som er foran i sporet.

Ettersom det falt sne i natt etter uker med barmark, dro jeg ut for å spore katt.

De fleste kattene holdt seg inne, men jeg fant da to sporrekker.
Sporene jeg har bilde av er litt ujevne i travet, det var rett før katten bestemte seg for å krysse gata. Avstanden mellom sporstemplene var mellom 20 og 44 cm, målt med målbånd senter til senter. Sneen var så løs at finmåling hadde ingen hensikt. (Rutene på målestokken er 1 cm.)

Den andre sporrekka målte jeg bare, der var det jevn 40-44 cm mellom avtrykkene.

Dette er mål tatt på samme måte som fra fotografiet som startet denne diskusjonen.

Jeg har nøye beskrevet hva jeg har målt, på foto og i naturen. Diskusjon om definisjoner har jeg ikke kompetanse til å gå inn på.

AA
Jeg tenkte også umiddelbart katt. Størrelsen, symmetrien på tærne. Måtte ut og se om jeg fant noe tilsvarende.. smile
Nå er det litt mer snø her enn på bildene til trådstarter og jeg hadde ingen fyrstikkeske tilgjengelig. Men jeg er overbevist om at det er katt de har hatt ved hytta.
Og for ordens skyld; jeg har ikke gått ut og funnet noen tilfeldige spor jeg tror tilhører en katt, jeg har fått hjelp av denne.. clown
bigsmile

AA
Artig med diskusjon og så mange som har satt seg inn i saken. Var spent når jeg gikk ut av bilen og så sporene i snøen, men stusset fælt over flere av avtrykkene. Det er svært rikt dyreliv i området og lite mennesker. Takk for alle svar!
 

  • <<
  • <
  • 1
  • 2
  • of 2 pages