Forskjell på veps og bie


Hva er egentlig forskjellen på veps og bie? Jeg vet at bien stikker bare en gang, og at vepsen kan stikke flere ganger, mn jeg mener anatomien..

Synlige forskjeller på kroppen... som gjør at når man ser en av de, kan man skille dem fra hverandre...
Replies

Det er veldig mange forskjeller. Men det er mange forskjeller mellom veps og bier, og det spørs jo hva du legger i begrepet veps og hva du legger i bier. Men om du tenker på honningbier kontra våre norske stikkveps som jordveps, tysk veps, norsk veps, rød veps o.s.v. så er det noen påfallende forskjeller.

Honningbiene har pels. Det er praktisk og nyttig når de skal samle blomsterstøv (pollen) samt å bedre isolasjonen. Vepsen ser hårløs ut, og har ikke så mange eller så lange hår. For en jeger så er det en fordel å være glatt da dette er lettere å holde seg ren. Det gjør også vepsen glatt slik at den lettere klarer å gli seg unna i kamp.

Vepsene klan bruke brodden til å drepe store og vanskelige byttedyr, så da er det en fordel å kunne lett trekke brodden ut igjen. Biene bruker brodden kun til forsvar og den har derfor mothakker slik at brodd og giftkjertler kan rives løs. Giftblæra fortsetter å pumpe gift inn i fienden slik at smerte og irritasjon blir størst mulig. Det er heller ikke så lett å kvitte seg med bare brodden som med bien.

Biene lever i all hovedsak av blomsterstøv og nektar. Vepsene livnærer seg av rov. Men vepsene kan livnære seg av veldig mye. Tar gjerne nektar og søtsaker. Finner den middagsrester kan den få hjelp av sine medsøstre til å frakte maten til bolet. Jeg har sett hundrevis av veps partere og frakte bort et stort kokt fiskestykke i løpet av noen få timer.

Biene har pollenkurv til å samle pollen i, de har honningmage til å lagre nektar og omdanne den til honning. Biene produserer vokstavler hvor de fostrer opp yngelen. Vepsene bruker tremasse som omdannes til papir til å lage sine yngeltavler av. Biene sin yngeltavler henger loddrett, mens vepsene sine er vannrett. Biene bruker begge sider av yngeltavlene, vepsene bare den ene siden.

Biene har flerårige samfunn, mens vepsene sine samfunn bare lever noen få sommer og høstmåneder. Biene svermer når de skal grunnlegge nye samfunn, mens vepsebolene startes av en enkelt dronning som har overvintret.

Det er massevis av andre forskjeller, men dette får klare seg i denne omgang!

Amj
Vi for eksempel, har hatt hvertfall fem vepser inn vinduet vårt i tredje etasje... tror vi har hatt en bie å.. grunnen til at jeg trodde det var en bie, var at alle vepser jeg noen gang har kommet borti har lagd surrelyder... mens en gang var det et insekt (lignet på en bie) som fløy rundt, men ikke lagde noe lyd i det hele tatt.

Men biene flyr vel ikke inn vinduer og sånt...? Holder de seg ikke bare i skogen og nær bolet? Mens vepsene gjerne tar seg en bytur? tongue
Kanskje du rett og slett har forvekslet dem med helt blomsterfluer? De kan ligne veldig på veps eller bier sånn i første omgang. På denne tiden av året leter vepsene etter sted å plassere vepsebolet, og da kommer de gjerne inn gjennom vinduer, ventiler, eller små hull til TV-kabler o.l. Det samme med humler. Biene kan vel forville seg inn på leting etter blomster. For blomsterfluene er det vel i tidligste laget.

Men det kan også ha vært en eller annen solitær bie som leter etter hull og åpninger hvor de kan legge egg og fostre opp sine larver. Noen arter finner ofte små hull og åpninger i husene våre hvor de kan bygge sine små "reder" til sin yngel.

Amj