Kjønnsbundet arv og dihybrid krysningsskjema


Hei,

Jeg har en biologiprøve som omhandler genetikk kapitlet, så jeg tenkte å gjøre et par eksamensoppgaver for å forberede meg.

Eksamensoppgave fra bio 2 eksamen, våren 2014.

Tenk deg at Semeni også er berar av eit allel for sjukdommen Duchennes muskeldystrofi. Dette er ein arveleg muskelsjukdom som fører til at musklane ikkje utviklar seg som dei skal. Sjukdommen blir nedarva recessivt og kjønnsbunde på X-kromosomet. Om nokre år får Semeni barn med ein mann som er mørkhuda, og som har allelet for albinisme. Han har ikkje allelet for sjukdommen Duchennes muskeldystrofi.

Fra før av vet vi at A er allelet for å kunne produsere melanin, mens a er allelet for albinisme. Semini er albino, og har aa som genotype.
oppgaven jeg lurer på er :

a) Set opp eit dihybrid krysningsskjema, og finn sannsynet for at Semeni og mannenfår ein mørkhuda gut som har sjukdommen Duchennes muskeldystrofi.Jeg har satt opp:
d som allelet for sykdommen
D som allelet for at man ikke har sykdommen

Jeg har skrevet Semin sin genotype som XDXd aa. Atså er hun albino (aa) og bærer av sykdommen (Dd). Hennes mann har XDY Aa altså er han mørkhudet (Aa) og han har ikke allelet for sykdomen (DD).

Hvis vi krysser genotypene deres blir det:
XdXD aa* XDY Aa

Men hvordan setter jeg opp et dihybrid krysningsskjema for dette? Er litt forvirret.

XdXD aa gir mulighetene Xd a, XDa
XDY Aa gir mulighetene XD A, XD a, Y A, Y a

Lengre enn dette kommer jeg ikke ...

Noen som kan hjelpe meg ut?

Tusen takk på forhånd! smile
Replies


Her:
Løste oppgaven for deg :)