Twin Peaks


Har kjøpt med DVD-samlinga av David Lynch' morsomme TV-serie Twin Peaks, som gjorde furore i 1990. Gjensynet er morsomt, og serien har ikke tapt seg på 17 år - snarere tvert i mot. Jeg liker grøssere innpakket i hjemmekoselig miljø, og Lynch har tydeligvis lært noen triks fra mesteren, Alfred Hitchcock. Begge er dessuten opptatt av fugler!

Og det bringer meg til spørsmålet: Hvilken fugl er det på åpningsscenen i hver episode av Twin Peaks? Det minner litt om en trost, men jeg tror det er noe annet. Den lille amerikanske fugleboka jeg har hjemme, hjelper meg ikke.

Hvis ingen kan hjelpe meg - kommer Bob fra skogene og tar dere!!! evil
Replies

Hei Klaus,
jeg kjørte en billedgoogling på "Twin peaks bird", og vips så var den der, og den ene av sidene hadde navnet rett under bildet. Den heter Bewick's wren (Thryomanes bewickii). http://www.lynchnet.com/tp/tpcard03.html
Jeg googler videre på "wren" og så på "gjerdesmett Thryomanes", og finner ut av at den hører til gjerdesmettfamilien Troglodytidae. Kanskje den heter bewicksmett på norsk? Noen av ornitologene som kan svare på det?
Ja, gjerdesmett kan det jo være. Fuglen virker større i mine øyner, men det er jo kanskje bare innbildning fra min side. Nebbformen passer bra på gjerdesmetter. Jeg synes det er for tynt for en trost. Dessuten er jo alt større "over there". Og det er faktisk noe i. I Nord-Amerika føler jeg på mange måter at naturen er noe forstørret enn her på berget. Iallfall etter min relative syltynne erfaring i British Columbia, nærmere bestemt traktene rundt Vancouver.
Den er opplagt større enn vår gjerdesmett.
Det ser ut som om den er marginalt større, på div. websider oppgis arten til å veie 8-12g mens tilsvarende for gjerdesmett er 8-10g.

Sauebonde & Cand.Ikke
Troglodytidae (betyr "huleboere") er jo en svært artsrik familie på den siden av Atlanteren. Og likheten med vår gjerdesmett Troglodytes troglodytes er vel ikke så veldig stor. De tilhører også to vidt forskjellige genus. Norsk navn på arten vet jeg ikke, navnkomiteen for fugl er ikke så gode til å offentliggjøre navnene på nett. Thryomanes bewickii later til å være en art i sterk nedgang, så twin peaks-introene er nok det enkleste stedet å få øye på de.

...og David Lynch er genial! Har du sett noen av filmene hans, Klaus?

-Hallvard
Iallfall "The Elephant Man" og "The Short Story". Bør få sett "Blue Velvet" og "Wild at Heart".