Biologi 1 eller Biologi 2?


Hei, jeg skal begynne på Vg3 til høsten. Jeg hadde ikke biologi på vg2, men skal ha det på vg3. Problemet er at jeg ikke vet om jeg skal velge biologi 1 eller biologi 2. Klarer ikke å bestemme meg. Er interessert i alle temaer i faget, ikke bare noen spesielle.

Noen som har noen råd?
Replies

Enkelt sagt: Bio 1 er å bli kjent med systemet for inndeling av planter og dyr (biomangfold) og grunnleggende økologi, noe fysiologi eksempliert med mennesket bl annet, fysiolologiske og anatomiske tilpassninger hos dyre- og plantegrupper. F eks hvordan og hvor skjer vanntransport, opptak og utskillelse av avfall osv.

http://www.udir.no/kl06/BIO1-01/Kompetansemaal?arst=1858830314&kmsn=335009410


Bio 2 er mer cellelære med biokjemi, mye om energiomsetning både i økologi (mye systemtenkning) og i de levende cellene, omfattende detaljer om både celleånding, gjæring og fotosyntese. Arv er et stort og viktig tema, dermed også om DNA og moderne genetiske metoder feks kloning og andre metoder som innbefatter genteknologi. Populasjonsdynamikk særlig for dyr.
Hvis du f eks ikke har hatt Kjemi 1 kan mye av dette fortone seg vanskelig.

http://www.udir.no/kl06/BIO1-01/Kompetansemaal?arst=1858830314&kmsn=335009407
Hei! Jeg tar biologi 1 nå, dog gjennom Nettstudie. Her har du kapitlene i boken du bruker, som kanskje sier noe om hva biologi 1 tar for seg.

1. Biologisk mangfold
2. Systematikk
3. Celler
4. Kommunikasjonssystemer i mennesket
5. Transportsystemet i mennesket
6. Transportsystemet i planter og dyr
7. Formering
8. Bakterier og virus
9. Immunsystemet i mennesket
10. Vekst og utvikling hos planter

Veldig ofte i boken står det "Men dette vil du lese mer om i biologi 2"
Så mye av det du leser i biologi 2 vil være en fortsettelse på stoffet du leser i biologi 1.

Hva du kan gjøre, er å velge biologi 1 i VG3, ta deg et friår hvor du jobber samtidig som du tar opp biologi 2. Da har du ekstra penger i lomma når du skal studere på høyskole, samt et ekstra realfag i lommen!

Om du skal ta en høyere utdanning hvor biologi er relevant, så burde du nok ha både biologi 1 og 2.