Noen som vet om et bra viltkamera?


Er det noen biologer der ute som har oversikt over kvaliteten på de forskjellige viltkamera-modellene?Jeg har et bushnell bone collector fra før, men det har vært mye feil med det, trolig på grunn av fuktlekassje. ødelagte bildefiler osv. Jeg prioriterer bildekvalitet og pålitelighet. Altså at den ikke begynner å fjuske og tulle. Også vil jeg helst ha generell batteritid på over 6 mnd. Gsm-funksjon hadde vært gøy men det er ikke noe jeg prioriterer.
Replies

Dessverre er det ganske komplisert. Om du kan si noe mer om hva som er viktig for deg, farger, IR-foto (nattbilder), timelapse, video osv. Hvor viktig er det å kunne ta bilder nært av små dyr og raske dyr. Ingen viltkameraer jeg vet om er gode på alt, ikke engang alltid gode på det de er gode på, f eks å sende MMS, plutselig fusker de når de helst ikke skulle. Og det påliteligste MMS-kameaet er ikke det beste ellers.

Men siden du har en Bushnell fra før er du kanskje ikke interessert i meldinger (MMS)? Det er kanskje det du mener med GSM- funksjon, for der fins og så muligheter for styring og meldinger pr SMS på en del kameraer. Og rapporter kan sendes fra kameraet sammen med MMS. En batteritid på 6 mnd er det nok noen som lover. Men har du kameraet på høyeste følsomhet, mange opptak pr serie og korte pauser. IR-bilder på natt og ikke minst video på natt da går strømmen fort selv med Litiumbatterier og de færreste virker tilfredstillende på vinteren. Det høres nesten ut som du trenger Reconyx som leveres i Norge av Winge våpen i Fredrikstad.
Det fins forresten et firma som kjører tester og målinger og beskiver hva de finner ut. Forsåvidt er det jo flere som gjør det, men disse er gjort slik at billedkvalitet teller, ellers hos andre er det jo vanligvis gjort for jegere slik at de kan vite hva slags vilt som fins i området. Da teller ofte rekkevidde mest, men f eks billedkvalitet ikke blir vektlagt nok. De har også en bedre garanti og service enn de fleste andre firmaer. Firmaet heter Trailcampro. www.trailcampro.com
I Norge fins et lite firma som selger Acorn (Felleskjøpet har også levert en modell). Vanligvis gir det best fargebilder og har bra sensorer. Men en ulempe som jeg har opplevd på Acorn 6210 er at objektivet var feilfokusert, for perfekt på uendelig og mer og mer uskarpt jo nærmere viltet kom. Fokuserer man slike kameraer selv, ryker antakelig enhver garanti. Både serien 5210 og 6210 er klassikere som har tatt mye brukbare bilder (men jeg har kun prøvd et par modeller).

Men så var det andre egenskaper, vinterbilder tja.. De nye utgavene 5310 og 6310 har en annen oppbygning av LED-blitsen noe som antakelig skjermer bedre mot snø. Og uansett hva enkelte skriver om bruk av eksterne batterier i kulda, spenninga faller for mye i skikkelig kulde og gir ikke noe særlig med bilder i kulda uansett. Og har du tenkt å la kameraet stå lenge ute uten tilsyn er det også mange andre faktorer som teller. At det er strøm igjen på batterier hjelper lite om det blir for kaldt, spenninga faller for mye og kameraet virker ofte ikke av flere grunner uansett (i kulda). Acorn har også en tendens til å gi mye støy jo kaldere det blir og haloeffekter fra IR-lyset. Men som sagt jeg har kun prøvd to modeller og ikke de nye 6310 og 5310.
www.viltkamera.no

En annen side med eksperttips og mulig service på Acorn:
http://www.ronburyswildlife.com/
Men alle Reconyx modeller er jo dyre. Man får to til fire ganger så mange kameraer for pengene av andre merker. Dessuten er video et standardvalg på selv mange av de de rimeligste. Mens bare enkelte Reconyx har video og hybridmodus (altså både bilder pluss video eller bilder pluss timelapse, eller video og timelapse). Men til gjengjeld er videokvaliteten så mye bedre på Reconyx.
Jeg jobber i et firma som selger viltkamera, så jeg skal ikke påstå å være objektiv. Har prøvd mye forskjellig, bl.a Acorn som nevnes her men disse har i allefall ikke jeg gode erfaringer med. Det som har vist seg å fungere over tid er Scoutguard 550, den seneste versjonen heter 550M-12MHD. Dette er et 12mpx kamera med HD-video opptak, MMS-funksjon og "black led" (DVs usynlig natt IR). Jeg har 4 slike stående ute, bruker de både til å overvåke grevlinghi, viltstier, saltslikkestein til sau (genialt i ettersankinga...) og mye annet. Batterikapasitet på "noen måneder" (avhenger av aktivitet, temperatur, kvalitet på batteriene osv), og når de først er rett satt opp er det veldig sjelden krøll med dem.
Tilsvarende modell uten MMS-funksjon (560-12MHD) har også vist seg å fungere veldig bra over tid, har bl.a fått bilde av ørn på vei inn på åte med dette så det er relativt raskt. Det finnes også en litt mer påkostet versjon av samme kamera som heter SG986, som har innebygd LED-skjerm, mens 560 har ekstern skjerm på kablet fjernkontroll.

Reconyx er vel et av kameraene som er ekstremt raskt fordi det står "standby" hele tiden, men derfor bruker uhorvelig mye batteri... (De var i allefall sånn før i tida). Acorn-kamera fikk vi gratis gjennom et jervprosjekt, men disse var så håpløse å bruke at vi kasta dem og kjøpte kamera i stedet.Sauebonde & Cand.Ikke
Jeg er enig i at Scoutguard/Bolyguard-modellene fungerer. Ingen tvil om det. De er veldig pålitelige når det gjelder å sende meldinger. Og de nyere (SG880) skal også kunne konfigureres pr SMS. De er også (iallfall ett par av mine) de eneste (foruten Reconyx iflg Trailcampro) som med sikkerhet kan stå ute i kulda bli så kalde at de slutter å fungere, for deretter å våkne til live igjen når det blir mildere. Liknende har jeg også opplevd med Boskonguard og Fricam (fra Jakt og Friluft) som er liknende kameraer, men produsert annet sted av annet firma. Felles har de bl a en fjernkontroll man kan ta med seg. Da er det ikke så lett for andre å klusse med innstillingene på kameraene.

Men så er det flere men, ikke bare et ett. Objektivkvaliteten på Scoutguard varierer sterkt, ofte er objektivene temmelig skjevt sammensatt, dermed skjevheter i skarphet. Elektronikken kan også fuske. Boskon og Fricam er bedre kontrollerte for åpenbare feil. Og de har skarpere objektiver (kontrollert før montering antakelig).

Kontrast og fargebehandling er så som så og varierer fra kamera til kamera. Men er jevnere nå enn tidligere. IR-bildene er veldig preget av sterkt lys i midten (hotspot), og det blir veldig mørkt i hjørnene. Støy på IR-bildene blir det også, men det er nå slik det som regel er på slike kameraer med få unntak.

Men SG 550 5 MB til 12 MB er pålitelige kameraer, er formålet først og fremst jakt eller å få billedrapporter er det de mest pålitelige. Når man har konfigurert dem fungerer de pålitelig og tar bilder og sender meldinger. Og det hender man kan skifte batterier og slippe å sette inn telefon nummer og liknende MMS-innstillinger på nytt. På enkelte andre kan akkurat det være en sann plage, de må konfigureres på nytt i datamaskin (iallfall minnekortene til Uovision, Boskon og Fricam) og da står du der hvis PCen har krasja eller du har rota bort programmet.

Jeg reparerte faktisk min første SG550 fra 2011 idag, måtte fikse på IR-filteret og med mye testing og prøving løsner gjerne ledingene fra batteriboksen, lodding og flere ganger inn og ut med alt (altså mange strømkutt). Hver gang jeg slo det på tok det masse bilder (sammensatt eller ikke), tok så ut SIM-kortet og fortsatte jobben. Satte det sammen og slo det på i skogen og det virker som det skal, trenger ikke bruke fjernkontrollen om jeg bare bytter til riktig SD-kort.Blinker den røde LEDen foran vet jeg at det virker. Og det er lett å slå av, bytte kort og slå det på igjen der det henger på treet. Etter å ha gått noen m kom den første meldinga som kontroll. Og vil jeg at kameraet skal sende MMS også til en eller flere jaktkamerater kan telefonnumre legges inn med fjernkontrollen ved kameraet eller man kan redigere fila på minnekortet med Wordpad, enklere kan det ikke bli (nesten).

Men også de kan fuske om man bruker mange minnekort og bytter feil (det enkleste er å slå av og bytte SD-kort og så slå på igjen). Så Scoutguard har store bruksfordeler, ingen tvil om det. Winge våpen kritiserte vanntettheta de første årene. Jeg har aldri hatt problemer med det. Derimot har jeg prøvd å reklamere på optikken, de legger det døve øret til. Jeg har også skrevet direkte til produsenten om dette, de svarer bare med svada. Ingen tvil om at objektivene kan kontrolleres og monteres bedre, det er akkurat likeverdige objektiver og gjenger på flere av Boskon, Scoutguard (pluss flere liknende kloner) og Acorn modellene. Og alle de har mye jevnere skarphet fra 1 m og uotover.

Det var ikke min mening å anbefale noen Acorn som det beste, jeg bare nevnte at vi har en spesialbutikk (i N-Trøndelag) som satser på det merket. Og det er ikke tvil om at av de kameraene som har vært på markedet en stund i moderate prisklasser så er det Acorn 5210 og 6210 seriene som gir best fargebilder særlig i skogsinteriører, men også utover enger. Effektive sensorer har de også. Men problemene begynner med SMS-MMS, kulde og snø.

MMS-systemet er vanskelig å konfigurere, og minimale strømkutt kan gjøre at innstillinge endres, tilbakestilles eller må gjøres på nytt fordi kameraet nekter å ta bilder og kutter helt ut fordi du putta feil kort inn. Det var faktisk slik jeg fikk bytta til meg et Acorn 6210, brukerne fikk ikke til MMS konfigureringa. Det kan også gi nydelige monokrombilder i dårlig lys, men så begynner IR støyen i mørke. De nye 6310 har innebygd display bak slik at det må tas ned fra treet om man vil bruke displayet for å se på bildene. Men som nevnt, disse har jeg ikke prøvd.

Derimot falt jeg for fristelsen til å prøve en Acorn 680v (tror jeg det var 123friluft) i fjor vår - sommer. Det var et slikt med en separat telefonmodul med ekstra batterier bak, tungvint som bare fy å montere. Skarpt objektiv, fine farger, altså fine bilder, støyende IR, altså etterhvert dalende inntrykk, men det verste var at det skulle kunne konfigureres pr SMS til og med, kastet bort mye tid på det, til slutt var det bare noen få egenskaper igjen og hvor MMSene og e-mailene havna aner jeg ikke. Vanntett var det heller ikke. Fikk pengene igjen av 123friluft, men objektivet skulle jeg beholdt!

Når man har prøvd andre kameraer så skjønner man at ting kan være annerledes. De fleste av disse kameraene reagerer (våkner) og tar bilder etter ca 0,8 til 1,0 sek. Ofte rekker dyra å komme seg forbi. 3 bilder pr serie er også ofte for lite. Noen kameraer lar seg stille på 5 til 10 bilder pr serie. Og når man da får start på kameraet fra 0,11 sek til noe over 0,20 sek, da blir det store forskjeller i resultatene. Jeg har nå et viltkamera som starter HD-video like raskt som de normale kameraene starter en billedsekvens. Like billig. Skal man gi noen anbefaling må man nesten vite hva det skal brukes til og hvordan.

Det fins merkelig nok også et "norsk" kamera (utenom Fricam) produsert av Wingevåpen. Wingcam II er et bra kamera, gir skarpe fine fargebilder og til og veldig bra IR-bilder vinterstid (så lenge det virker vinterstid) Jeg skal iallfall ikke prøve med eksternt batteri mer, måtte reklamere og få nytt av dem til slutt (etter mye om og men). Kameraet passer bra for alt fra rev og oppover, unntatt svært raske og sky dyr. Jeg har også et Wingcam vers 1 med håpløst skjevt objektiv og et annet som har bedre objektiv og som også har tatt masse fine bilder, men samtidig har det vært en katastrofe fordi det har ødelagt så mange gode billedsjanser i sol og vind, rett og slett pga feil i programmet (firmwaren), ingen service fra Winge på dette, bare bortforklaringer. Noe som gjør at jeg ikke kan anbefale Wingcam og Wingevåpen på dette. En firmwareoppgradering burde jo være en selvfølge og skifte av skjeve objektiver likeså.
Nå virket det forrige innlegget svært kritisk til Winge Våpen AS. Spørsmålet var jo i utgangspunktet om et bra viltkamera og det er jo faktisk Wingcam II, mens Wingcam v I hadde sine alvorlige feil. Den siste selges jo ikke mer heller. Derfor tar jeg et mer eller mindre tilfeldig utvalg av bilder som jeg kun har skalert ned til 850 i bredda. Utgangspunktete er 8 Mp 3264 x 2448. Bildebrikka er kun 5 Mp, men de fleste kameraer skalerer opp til 8 10 eller 12 Mp (andre størrelser forekommer også). Og altså helt uredigerte bilder.

Altså bilder fra Wingcam II:

Smådyr skal man ikke vente for mye detaljer på, ikke portretter, her er skjæra omtrent på nærgrensa.

Her har lyset skifta noe, mer fuktighet

Reven er litt større og kan dermed i enkelte viltkameraer gi bra bilder og Wingcam er definitivt ett av de få. Uskarpt i venstre hjørne fordi reven er for nær der.På de følgende bilder er den innafor hyperfokalavstanden, så lenge den er ganske rolig blir det brukbar skarphet. Antakelig hører den klikket fra det knøttlille filteret. Litt blått fra himmellyset.

På det neste revebildet er det en annen lyssituasjon og mye detaljer i vegetasjonen, antakelig er det noe overskjerphet i programvaren. Mye blått i himmellyset, kanskje UV?

Så noen nattbilder samme sted, IR-hotspoten er svært plagsom særlig på korte hold!

Når kameraet er rettet ned mot mindre dyr og spor risikerer man kutting av større dyr!

Og er det raske dyr så risikerer man at de er ute av feltet før kameraet våkner, her passerer et rådyr. Mange kameraer har en IR sektor som dekker nedre del av bildet mest, er ikke sikker på dette kameraet.

Her funka det bedre for rådyr, men har det fart blir det uskarpt! Et ungdyr av året. Noen få ganger gir Wingcam II litt mørke bilder. Den tredje eksponeringa var tom.

Ikke noe særlig elgbilde, men kua kjenner antakelig igjen kameraet og er nyskjerrig. Legg merke til at skarpheta i IR er litt lenger unna enn i dagslys (lengre bølgelengder brytes mindre).

Her er eksempel på at Wingacm II er bra på trege dyr. Kua løser ut tre eksponering og skvetter kanskje av lyset eller lyden fra filteret som klikker inn, det er nok en stund siden hun opplevde det sist antar jeg. IR-lyset er godt synlig for henne.

Ofte blir slike kameraer brukt på åpne felter for å få oversikt over vilt. Da kan man akseptere at skarpheta rekker et stykke utover. Her har rådyret løst ut tre bilder (trebilde-modus er vanlig på mange kameraer), på tur forbi.

Større dyr kan man faktisk kjenne igjen på litt avstand med IR, men ikke veldig langt, 10-15 m er som regel grensa. Batterier som har tapt mye av energien klarer ikke alltid å gi strøm nok til LEDene.

Litt stemning kan det også bli, men fuktige netter og morgener er det verste, kondens fra nattetåka og pustende dyr ødelegger ofte.

Så et bilde fra Wingcam I

Siden jeg har rakket ned på Wingcam I i flere sammenhenger så må jeg opplyse om at det ikke er helt ubrukbart. Dette har en svak skjevhet i optikken. Og pikselerer bildene kraftig i solskinn og vind, altså ikke bare i motlys som Winge hevder. Klarer dere å se hva som eventuelt har løst det ut.
Ser at Winge kommer med et nytt MMS kamera med to objektiver. Det er for at man skal slippe IR-filterklikket. De lover en bedre reaksjonstid enn de fleste kameraer 0,3 sek. Selv de dyre Reconyx XR6 og WR 6 som også har to objektiver og video bruker over sekundet på starten, de Reconyx som ikke har video er mye raskere.

Dette lover godt, et spennende kamera fra Winge.
http://www.wingevapen.no/index.php?do=product&id=4005
Acorn 6210 med noen billedeksempler

Acornkameraene kom litt negativt ut på de forrige kommentarene. Det er synd om noen har slike liggende og ikke får til å bruke dem. Både 5210 og 6210 seriene til Acorn har vært populære særlig i England og Australia. Men de har kanskje ikke de beste vinteregenskapene. Tror jeg opplevde en periode med tung og fuktig snø og nedising, LEDene der de står øverst er spesielt utsatt og så henger det seg til slutt over objektivet også.

I tillegg tullet jeg ifjorhøst med blybatterier. Det kan man bare glemme i kulda, spenninga blir ikke høy nok. Foreløbig holder det her nå også, men straks det blir skikkelig kulde kommer jeg til å sette i litiumbatterier. Acorn 6210 har faktisk en liten fordel på dette, der er plass til 12 celler.

Acorn 6210 har faktisk brukbar avi video (video for Windows) med overaskende god lyd. Ikke høy oppløsning på video men ok kun for å se hva som skjer. Acorn 5210 har lavere videoopløsning (hovedforskjellen på dem). Billedegenskapene er de samme. Jeg hadde nærmest lagt bort det med video da jeg hadde 3-billedmodus pluss video og MMS da jeg første gang brukte kamaraet ved en sti, råbukken kom, kameraet tok tre bilder og idet videoen startet begynnte telefontikkinga. Æsj. Så om man skal kjøre bilder og video som kombinert modus bør man ikke bruke MMS på den. Både 5210 og 6210 fins i flere utgaver, både med og uten MMS. Men om de selges mer noe sted er et annet spørsmål.

Og så tror jeg eksperimenteringa med forskjellige batterier og is og snø kanskje har gitt meg feil inntrykk av dette kameraet som vinterkamera. Jeg fant faktisk brukbart vinterbildet ved - 22 så jeg skal gi den litt mer sjanse, men uten blybatterier. Så får vi se.
De nye Acorn 5310 og 6310 er vesentlig forbedret på flere punkter, men de har jeg ikke prøvd. Jeg er også litt negativ til de nye vidvinkelmodellene. Tror det blir ganske uskarpt i kantene.

Så noen bilder med kommentarer om egenskapene. Alle kun reduserte fra 4000 x 3000 til 850 x 638 ellers ingen redigering. Rett fra kamera, men et henta jeg fra FB så det er kanskje beskjært litt.Denne elgkua ville ikke vært avbildet i tide om det ikke var for sidesensoren eller iallfall noe for seint. Sidesensorene vekker kameraet ca ett sekund før i en 150 gr sektor og dermed trenger hovedsensoren bare 0,2s på å aktivere til et foto. Kameraet er derfor ideelt ved stier i skogen. De nye 5310 og 6310 er enda raskere.

Det neste bilde (første av tre) viser det samme, gangtest som Winge Våpen kaller det, jeg rekker akkurat å komme inn i billedfeltet, så tar den tre bilder. Jeg har sjekket mange slike, det virker faktisk hver gang, noe jeg ikke har vært helt bevisst tidligere. Derfor skal jeg nå mer bevisst sette det i viktige veikryss.

IR-billedkvaliteten er ikke allverden, mye støy, men allikevel den tar bilder hvor man kan kjenne igjen dyra. Med flere av de andre kameraene har jeg aldri fått den store oksen ordentlig på innsida av sektoren antakelig fordi kameraet reagerer seint og dyra merker det (både IR-lyset og lyd). Det kan altså være grunner til at akkurat dette kameraet fikk seks bilder av denne. Mye støy riktignok.


IR på dette er ikke riktig god å bli klok på. Støyen er nå en ting men forgrunnen blir blass og uten kontrast, ikke så får man ikke den samme hotspoten som på Wingcam og Scoutguard heller. Her har den faktisk reagert på et lite rådyr på 12-15 m avstand. Nattlyset gir litt effekt (1000 iso og 1/14 sek).


Ser ut som grensa er 1000 ISO og her følger noen eksempler med rev.

Det midtre bildet er tatt ved 600 ISO kanskje er det litt bedre lys fra terrenget rundt (1/34 sek tyder jo også på det). Mens det første altså var ISO 1000 og 1/14 sek. Det siste er tatt omtrent like seint men da har et annet kamera gitt hjelpelys ISO 299.

Ikke det at jeg er ivrig på selfies, men dette bildet viser tydelig et av problemene da jeg overtok kameraet. Jeg har masse bilder der dyra rett og slett er uskarpe der nede ved bakken! Her er det en svak skjevhet (tilt) og en sfærisk feil i fokusområdet. Og viktigst, den er fokusert for lang unna!

Her er det også svært tydelig. Hadde satt kameraet lavt, ventet beitende rådyr, men så kom denne ned fra fjellet. Legg merke til at bakgrunnen er skarpest!


Så begynte jeg å eksperimentere med fokusering og da røk nok garantien!


Og justerte litt til så kunne ganske små dyr komme like nært omtrent som på Wingcamen, men med mindre dybdeskarphet. Og det viktigste som regel med bedre farger! Se flere eksempler. I godt lys blir lukkertidene også korte, se skjæra over reven.
Ikke nødvendigvis kronologisk, men varierende tidspunkter og lys, tross alt bra farger. Og det er også lett å kjenne igjen mindre dyr fordi de er skarpe, bl a hadde jeg rødstupe på høsten der den ungreven trivdes. Til og med smågnagere kan man kjenne igjen noen ganger.

Slike kameraer brukes som nevnt mye over åpne felter for å få oversikt over beitende vilt. Jeg hadde antakelig på høy følsomhet på sensorene og når vinden beveget det lille treet ble det mange eksponeringer. Også pga varmen fra sola. Det står i metadata at den eksponerer "center weighted" allikevel fikk jeg noen rare flekker da den stod mot åpnet jorde, jeg antar det er insekt foran. Det er jo langt innafor skarphetsfeltet, dette er også før omfokuseringa ble gjort. Jeg har også sett filmer utløst av store sommerfugler på andre kameraer. Men da skarpe flyvende i full HD.

Fine farger, men nå er det jo ikke så ofte vilt på disse åkrene sommerstid, så kom slike i massevis.

Men at små insekter skulle gi så mange tunge skygger (har mange slike) og altså påvirke eksponeringa så mye i deler av bildet. Dette er bare et eksempel.

Vel som noen kanskje forstår ikke det beste kameraetpå alle måter, men tross alt et bra kamera. Husk at disse står ut i skogen i vær og vind. Det er ikke systemkameraer med en kvalifisert fotograf til og ta utsnitt og trykke i rett øyeblikk. Men på den annen side, mange kompaktkameraer er billigere og gir ofte mye bedre bilder på auto. Og vi kan vente utvikling særlig på det med skarphet og eksponering ved IR. Kanskje også på billedbehandlinga. Iallfall synes jeg Primos Truth 02 går de andre kameraene jeg har en høy gang nettopp på IR-bilder. Men så har det kameraet andre og verre svakheter igjen! Om man kjenner kameraene godt bruker man dem helst til det de egner seg best for, og blir irriterte når man bommer!
Fins det flere som selger Browning viltkameraer i Norge?
Jeg har funnet:
http://center.no/produkt/jakt-og-fiske/viltkamera/browning-strike-force-10mp-viltkamera/

Om man er opptatt av hvor raske kameraer er så er dette ett av de beste. Bra bilder tar det også. Og mye bra IR-bilder også. I tillegg er det helt i toppen på "Recovery time" både på video og bilder, har svært rask start av video også (raskere enn Reconyx XR6), men ikke full HD. Browningene er lett å sette opp og drifte. Men jeg har kun testet video på en Browning, så ingen garanti fra min side. Browning Spec Ops FHD er utvilsomt det nestbeste vilt-videokameraet på markedet.