Noen som vet om et bra viltkamera?


Er det noen biologer der ute som har oversikt over kvaliteten på de forskjellige viltkamera-modellene?Jeg har et bushnell bone collector fra før, men det har vært mye feil med det, trolig på grunn av fuktlekassje. ødelagte bildefiler osv. Jeg prioriterer bildekvalitet og pålitelighet. Altså at den ikke begynner å fjuske og tulle. Også vil jeg helst ha generell batteritid på over 6 mnd. Gsm-funksjon hadde vært gøy men det er ikke noe jeg prioriterer.
Replies

Jeg har nevnt Scoutguard 550 flere ganger tidligere og bl a at objektivene deres ikke alltid er bra montert, ofte mye kantuskarphet og skjev fordeling av skarphet. Etter å ha studert de første bildene fra den første jeg kjøpte for flere år siden så ser jeg at skarpheta endrer ettersom vind og sol har virket noen dager. Treet det var montert på var selvfølgelig ikke verdens største og ingen elg utøvde vold mot det. Eneste forklaring kan være at objektivet var dårlig montert og at et av elementene satt løst og skjevt og ettersom sommervinden bearbeidet treet endret det løse elementet litt på posisjonen. Det fikk jeg også seinere bekreftet når jeg rett og slett demonterte det.

Jeg viste bildet av en elgfamilie her tidligere, tatt med Bolyguard 550 8M (solgt som Scoutguard) (og sammenliknet med Browning), da bemerket jeg at disse kameraene har bra svarthvitt bilder i dårlig lys. Viser igjen et av disse bildene fra morgenen. Riktig nok var det ganske dårlig lys den morgenen, men jeg har hundrevis av bilder fra samme posisjon som viser samme avvik i både dårlig godt lys.

Legg merke til avtagene skarphet og også avvikende farger særlig til høyre. Riktignok har nok en av kalvene vært nær kameraet og pustet på det, men allikevel ser man et tydelig problemet.


Her er et også i dårlig lys men se hvor bra fargene tross alt er. Men det viktgste avvikende skarphet og farger til høyre, dette har som sagt gjentatt seg, et konstant fenomen.


Så satte jeg rett og slett inn et vrakobjektiv til ca kr 100 fra et helt annet merke. Se på disse eksemplene.
Så fordi jeg satte inn et annet objektiv får jeg nå stort sett bare skarpe bilder. Tåke, dugg og raske dyr i bevegelse er selvfølgelig noe annet. Og noe av det viktigste da får man virkelig nytte av de gode fargene og motlysegenskapene til Scoutguard 550 8 M. Synd den ikke tar mer enn 3 bilder pr serie.
Har du testet noen av 980-serien til Boly (Scoutguard)? Har lagt et parti 30mpx 2-veis kommunikasjon kamera i bestilling, disse støtter også 3G/4G nettverk.Sauebonde & Cand.Ikke
Nei.
Jeg er ferdig med diskusjonen med Winge Våpen AS. En kort repetisjon av saken med henvisninger til tidligere mailer og et par bilder (som jeg var fornøyd med!) ga som reakjon at en av sjefene ba meg sende inn det nærmest ubrukbare WingCam I og sendte en WingCam II til meg. Jeg er fornøyd med det. Igjen ser jeg små individuelle forskjeller på kameraene. Dette siste er ikke fokusert så nært som de foregående. Men det gjør ikke noe, jeg tenker å bruke det mest på store trege dyr, altså elg. WingCam II selges forresten ut i disse dager til en svært god pris. Se lenger fram om dere lurer på hvilke sterke sider kameraet har. Kort summert, bra skarphet (noe maksimalt plagsomt overskjerpet der det er mye detaljer i godt lys), fine farger og stort sett bra eksponeringer. Og til prisen er det jo et av de bedre kameraene.

Mitt første WingCam I overrasket meg i vår. Stort sett har de sloknet i vinterkulda og ikke våknet igjen. Antakelig gikk dette kameraet inn i vinteren med forholdsvis fulle Energizer litiumbatterier. Det tok noen bilder allerede i februar og mars etter at dvalen var over, og fortsatte i mai. Pga av den tidligere nevnte pikselleringa, som jeg forøvrig oppfatter som programfeil ved eksponering av bevegelige motiver med sterke kontraster, har jeg slutta å sette dette kameraet på de tynneste buskene/trærne og med mye lettbevegelige motiver og da klarer det seg forbausende bra. Fra våren med mye sol og vind har det nesten ikke vært piksellering ved den furua jeg viser ett par eksempler fra. Jeg har beskjært bildene litt slik at dere kan se noe av den originale kvaliteten.

Ett av de siste bildene før midtvinterdvalen:

Og ett av de mange i vår:


Som dere ser er der kanskje litt fuktproblemer, dette kameraet har jeg ikke på noen måte behandlet med Rain X Repellent. Foreløbig kan det virke som de kameraene som er behandlet på ytterste glass raskere blir kvitt duggen. Så er neppe alle kameraer like tette, de er jo også laget av forskjellige materialer så ekstreme værsvingninger kan nok gjøre at noe fukt kommer inn. Burde nok hatt en liten pose med Silica Gel inni for sikkerhets skyld. Så har jo også ett par av disse kameraene vært ute sammenhengende nå i opptil halvannet - to år. Jeg tar inn disse for grundig tørk ved neste besøk.


Også Scoutguard 550 overrasket ved at det å sende rypebilde i mars, men jaggu gjorde det igjen i april og da jeg kom opp i begynnelsen av mai viste det seg at kameraet var i full aktivitet og hadde strøm nok (Energizer Ultimate Litium). Dessverre tok jeg det ikke inn da for tørk.

Her er et bilde som tyder på noe fukt i kameraet. Liknende kan nok komme fra dugg på utsida, men det var ikke spesielt kaldt og fuktig denne ettermiddagen og kameraet som stod like ved viste helt fine farger, ingen blåskjær og overstråling av himmellyset. Her har jeg også beskjært litt for å vise noe av detaljene. Dette kameraet må nok inn til grundig tørk. Halvannet år ute sammenhengende får vel være nok.
Jfr siste bilde forrige post. Jeg satte inn tørkemiddel i en liten bomullspose i Scoutguarden. Dessverre tabbet jeg sist jeg var der, skulle tatt kameraet inn for grundigere sjekk. Bomullsposen var fuktig, kan være at en tråd eller et hjørne har ligget i klemme mellom luke og pakning og har sugd til seg regnvann. Iallfall funket tørkemiddelet bra i WingCam I, problemet er å få plass til noe, man må virkelig ha tynne pakker mellom batteriavdeling og bakvegg.
Det er irriterende å ha utstyr liggende som ikke kan brukes fordi noe mangler. En Scoutguard/Bolyguard 550 8mp ble levert uten fungerende testmodus, objektivet havnet i ett av de andre kameraene, og så satte jeg inn objektivet fra den første jeg kjøpte inn i 2011, et objektiv som hadde nesten fullstendig manglende skarphet og masse skjevhet. Altså etter at objektivet demontert og limt sammen på kjøkkenbordet ved hjelp av vanlige kjøkkenverktøy og lim, og diverese tester.

Siden jeg ikke kunne endre innstillinger (manglende testmodus) på kameraet ble jeg lei av å bruke det med feil dato og tid. Men etterhvert som andre kameraer begynner å bli vanskelige pga alder og/eller bruk vil jeg gjerne ha dette også i bruk. I går tok jeg meg sammen og prøvde og fikse det igjen. Satte det sammen og puttet inn både SD-kort og SIM-kort. Alt virket overraskende bra. Dette var litt rart, det er sjelden at MMS-innstillingene går gjennom på første forsøk.

I natt satte jeg det ut for test med valper som modeller. Har kun redusert størrelser her, beskjært noen der de uansett er for mørke. Tåka gir lavere kontrast og både sprer og reflekterer noe av IR-lyset.


På de to neste bilder ser man hvor lange lukkertidene blir, dyr i bevegelse blir spøkelser.


Så kommer det naturlige lyset og begynner å blande seg inn i eksponeringa. Akkurat i slike situasjoner kan disse kameraene gi fine bilder. Sorthvittmodus er bra fordi alle pikslene bidrar i stor grad til bildet. Dette ville vært umulig i farger med IR. Det ville blitt lyserødt.

Selv om tåka er litt ovenfor og det er skyet gir denne versjonen av Scoutguard/Bolyguard ok farger tidlig på morgenen.
Og skarpheta er vel ikke så verst for et objektiv limt sammen på kjøkkenet.

En PS om det med MMS-innstillngene. Tidligere mente jeg å ha indikasjoner på at MMS fungerte uavhengig av GPRS-innstillngene. Og sende direkte til telefon er vel uansett mest praktisk i villmark uten datamaskiner, om du f eks er ute på jakt. Har også opplevd at om det kom melding til e-mail så kom det ikke i det hele tatt til MMS (Telenor). Derfor har jeg forenklet og sender kun til MMS, det går også svært kjapt når alt fungerer. Det som imidlertid er lett å glemme er at nullstiller man alt eller går inn i modus "default" så går alt tilbake til standardinnstillinger, og i de fleste kameraer er der både selskaper og instillnger i både SMS/MMS og GPRS. Så om du får økte telefonutgifter og ingen bilder kommer fram så er det faktisk mulig de har havnet i databaser både i Kina og USA. Denne gangen nullet jeg ut alle innstillnger i GPRS, kanskje var det grunnen til at den virket så bra i forhold til MMS i natt. Jeg vet jeg har gjort det tidligere også, men det er lett å glemme i min alder.
Forrige pkt. det siste om MMS er et merkelig tema om slike kameraer. Etter at de har virket en tid skjer rare ting. Jeg hadde skiftet minnekort på ett, det virket som den slutta å sende bilder, og NB det har ikke vært tomt for strøm. Og det har neppe vært noen der og sabotert og bilder hadde den jo ellers tatt. Da skulle man tro den begynte å sende med det andre minnekortet, men neida, ikke det heller og attpåtil kom feil dato da jeg sjekket ved flytting. Jeg lot det stå slik med feil dato for jeg hadde ikke med meg fjernkontrollen, og det indikerte iallfall god forbindelse med Telenor. Så neste gang må jeg altså huske på å ha med fjernkontrollen og gå igjennom alle innstillingene nok en gang. Klarer man å huske den hver gang er det nok en fordel, og på dette kameraet langt inni ødemarka kan jeg gjerne la det stå igjen, men da får jeg ikke plass til tørkemiddelet.
Jeg har enda ikke klart å bestemme meg gitt. Slår fra meg mms helt. Også må det ikke være dyrere en 3000. Denne helgen har jeg googlet mye om Acorn. Hvem av acorn-modellene er det egentlig som er nyest? Går det i stigende eler synkende rekkefølge på tallene. Skjønte at 5310 og 6310 var nyere en 5210 og 6210.Blir dette da rekkefølgen? 3310,5210,5310,5511,5610,6210,6310,6511.Ganske forvirende.
Liveview-skjerm og black-ir er vel noe kun de nye har?
Ikke at jeg har bruk for noen av de to egenskapene.
Du ramser opp en hel masse Acornmodeller jeg ikke har vært borti. Vær obs på at det er 5210 og 6210 som er utgangspunktet for de gode modellene som har gitt massevis av gode bilder i sommerklima. Altså ikke noe kameraer for kulde etter min mening. Derfor de er så populære i Australia og England. Jeg har som dere sikkert har oppdaget i denne tråden brukt kun 6210 i lengre tids og den var heller ikke helt bra før jeg fokuserte litt nærmere, noe som er risikosport og selvfølgelig går utover garantien. I tillegg har jeg ikke latt være å prøve den i vinterkulde gang på gang og mest sannsynlig går dette ut over bånd(multi)kabelen som går i bunnen fra hovedenheten til displaydelen i bunnen. Denne er selvsagt utsatt for bøying hver gang man skal inn å gjøre endringer, og enda verre var det å gå inn med ekstern strømkabel gjennom det lille hullet i lokket i vinterkulda, tungvint med frossen plast for å si det sånn. Til Acorn ltl går det til en viss grad an å få deler, jeg kommer tilbake om det viser seg at ved å skifte kabelen og bryteren i bunnen så skal kameraet får nytt liv.

Disse kameraer er altså av merket Ltl Acorn (Little Acorn).
Og de er i Norden og England fulgt opp av modellene 5310 og 6310. 5210 og 6210 ga i praksis likeverdige bilder, men de hadde forskjellige videoegenskaper, som uansett ikke er i nærheten av enkelte Browningmodeller. Den store forskjellen på 5210 og 6210 var nok at 6210 skule ha bedre videokvalitet, ok men ikke full HD. Bra lyd også, men MMSmodellen tok opp telefonstøy når man hadde de i kombinert bilde/videomodus.

Så for å følge opp suksessene har de sikkert fjernet displayet i bunnen for å unngå kabelproblemene og lagt inn større display bak fordi mange ønsker å se på bildene ute og bli ferdig med det der. Mange sletter jo bare hvis de ikke finner noe interessant for jakta. Det betenkelig med 6310 er at man må ta ned kameraet hver gang for å åpne kameraet og sjekke ved hjelp av displayet. Da blir man litt irritert hvis man bommer på oppsettet neste gang, man vil jo gjerne ha bra utsnitt. Slikt tar noe tid å justere. Jeg vil anta at man uansett for å gjøre det kjapt kan åpne bunnlokket, slå av, skifte SD-kort og slå på og gå videre. Displaydelen kan jo være grei å ha ved andre opplegg og bedre tid. De har også vidvinkelmodell 6310 WMG. Og de nye skal nok kommunisere bedre med operatøren i SMS-modus. Men det er bare noe jeg antar.

Ja ny og ny, Liveview i testmodus forekommer på andre også, men knøttsmå displayer så det blir bare for å sjekke innretting av kameraet og ofte kan det ikke gjøres hvis man ikke har fjernkontrollen med (Boly). Stigende tall i andre siffer er nok de nyeste av disse Acornmodellene.

5210 og 5310 er litt smarte med den rammen som kan sitte fast i treet og så kan man ta ned kameraet og jobbe med det. Men ellers har jeg litt dårlig erfaring med todelt kamera som det stod Acorn på, men det var nok en av de mange forsøk på å utnytte Acorn-likheten til navnet. Firmaet som solgte innrømmet masse problemer med det kameraet. Det er altså Ltl Acorn som gjelder.

Jeg vet dessverre ikke noe mer om de nye kameraene, jeg ser at 6511 oppgir kun 1440 x 1080 video. Men det har jo ingen betydning om man kun skal ta bilder. 6511 lover pga av de to sidesensorene både 0,8 og 0,2 sek oppvåkning og triggertid. Det er jo et stort framskritt i forhold til raske dyr, hvordan det vil virke i praksis gjenstår å se. For øvrig har de nyeste mer rektangulært utseende enn de eldre. Og det mest positive på flere av de nye er det brede framstikkende overbygget med LED-blitsen. Det må jo eliminere en del av regn og snøproblemene. NB 6510 har ikke det.

850 nM eller 940 nM IR er viktig å vite om for veldig sky dyr 940 nM virker ganske lite forstyrrende, mens 850 nM gir bedre belysning på mange kameraer. Om man studerer spesifikasjonene på 6511 kan det virke som den har begge deler. Noen modeller kan også ha flere LEDer og dermed større rekkevidde på jorder, slike kameraer kan da være håpløse på korte avstander, eksponeringsproblemer. Dette er altså bare en generell erfaring, kan være at de nye Acornmodellene behersker eksponering bedre enn de andre merkene. 6210 hadde som nevnt mye støy i IR modus på nattbildene, ellers en vinner i farger og skarphet. Om dette er en offisiell Ltl Acorn side vet jeg ikke men spesifikasjoner finnes her:
http://www.acorncamera.com/ltl-acorn/ltl-6510mc-series/new-ltl-acorn-ltl-6510mc-hd-huntingtrail-camera-940nm-no-glow-6510mc.html

Hvem vet om de nye modellene fins i Norge? 6310 står iallfall på lista hos www.viltkamera.no Hvem har prøvd Erfaringer?

Det er forresten satt nye rekorder i oppvåkning og raske billedserier. Se Trailcampro.
www.trailcampro.com/pages/trail-camera-tests
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av kjellms

Forrige pkt. det siste om MMS er et merkelig tema om slike kameraer. Etter at de har virket en tid skjer rare ting. Jeg hadde skiftet minnekort på ett, det virket som den slutta å sende bilder, og NB det har ikke vært tomt for strøm. Og det har neppe vært noen der og sabotert og bilder hadde den jo ellers tatt.
...
Så neste gang må jeg altså huske på å ha med fjernkontrollen og gå igjennom alle innstillingene nok en gang...


Og jeg hadde fjernkontrollen med ett par dager etterpå gikk grundig gjennom innstillingene, alle modusinnstillinger, tidspkt og MMS-innstillinger og dermed begynte det å virke som før igjen. Har sendt bilder av store og små okser og kuer foreløbig. Jeg satte vel PIR følsomheta på normal (middels). Elg er jo store dyr og jeg vil ha mest mulig nærbilder.
Nå fikk jeg endelig bestemt meg.
Kjøpte et Browning Strikeforce Elite HD(2016)
Bestillte fra: https://center.no/produkt/jakt-og-fiske/viltkamera/browning-strike-force-10mp-viltkamera/

Litt usikker på hvilke batterier jeg skal kjøpe. Tenker at litiumog oppladbart er best,men tåler alle kameraer dette?
Jeg har ikke noe negativt på noen av kameraene mine med litium. De holder iallfall vanvittig mye lengre enn andre batterier og også i kulda. Har du god tid til å passe og sjekke kan du jo selvsagt prøve forskjellige oppladbare. Er det langt unna er blyakkumulatorer (se nedenfor) eller litium å foretrekke.

Eksterne batterier (blyakkumulatorer 6 V) som de fleste merkelig nok anbefaler til vinterbruk holder ikke, spenninga faller for mye i ordentlig kulde under - 20 C. Dessuten blir de fleste kabler sprø i kulda, og plugger og tettinger stivner også så det blir tungvint. Så vil man bruke økonomiske batterier, så er det best å bruke dem (blyakku) i den mildere årstida. Vær også obs på at noen kameraer vil ha 6 V ekstern strøm og andre 12 V.
Noe jeg har glemt å nevne er at ofte huskes innstillinger selv om man skifter batterier. Det har jeg dessverre ikke systematisk merket meg så hvilke som er gode på akkurat det husker jeg ikke. Men med flere Scoutguard - Bolyguard har det fungert slik, og derfor blir man ekstra sur når kameraet mister innstillingen av forskjellige uforståelige grunner og man ikke har fjernkontrollen med.

På de kameraene som har brytere for hovedinnstillingene sjekker man startopplysning feks at riktig årstall, og eventuelt dato, klokke kommer fram (Wingcam I og II) eller man ser at en LED viser at kameraet er igang (Primos, da kan man stole på det).

Den eneste Browningen jeg har Spec OPS FHD er bare utrolig driftsikker. Jeg slår på bryteren, displayet tenner og gir noen startopplsyninger, mer trengs ikke, kun at man sjekker batteritilstand og at minnekortet har ledig plass. Den kan til og med fortsette å lagre den videoen den startet rett før du slo av kameraet! Man skal jo helst slå av før man tar ut minnekortet og bytter det.
Acorn 6210 Så ser det ut som jeg har fått iorden dette kameraet igjen. Som jeg hadde mistanke om hadde all eksperimentering og bruk i kulde svekket den flate multikabelen mellom displayet i bunnlokket og hovedenheten. Straks jeg fikk satt inn ny kabel begynte alt å virke igjen slik det skulle. Enda en gang; det er ikke noe kamera for strenge vintre. Men nå skal jeg unngå å la det stå ute i den verste kulda!
Primos Proof 02 (2015)

Noen kameraer blir førstevalg der man venter at vilt virkelig dukker opp. Et slikt kamera for meg er nettopp Primos Proof 02. For de som har lest og husker så rakket jeg ned på eksponeringsresultatene i overgangslyset fra lyst til mørkt og motsatt, altså både morgen og kveld. Og det står faktisk ved lag, men noen ganger får man overraskende resultater, så man kan lurer på hva slags ustabilitet som ligger til grunn. Hovedårsaken til at jeg allikevel setter pris på Primos er informasjonsmengden kameraene gir. Og Primos Proof 02 gir i tillegg svært bra IR-bilder (om enn ikke alltid!). Her noen eksempler hvor jeg ikke har korrigert noe.

PÅ bilde foran har den klart å eksponere både i naturlig lys og IR. IR på dette kameraet er godt synlig for oss, det vil si vi ser rødgløden fra lampene godt. Og man ser at lampene tenner en god stund. Dette kan være noe av problemet. Når lampene bruker mye strøm og står på ofte og lenge så kan det tenkes at eksponeringsprogrammet ikke klarer å ta hensyn til det, og at spenningsfall lurer det.
På dette og hundrevis av liknenede bilder lærer man at dyra tar det med ro og lytter ofte i alle retninger, særlig kuer er svært opptatt av dette, mens de allikevel gjerne vil ha med kalvene til slikkesteinen.

Man ser også ofte at kalvene er mer opptatt av å gå rundt spise kvist (noen denne er på tur til her) og snuse litt rundt på duftene i området. Ofte er kuene mest opptatt av slikkesteinene.

En annen familiekonstellasjon, oksen dukker opp og kalvene er fortrolige med ham. Kukalven slikker på steinen samtidig med ham, mens oksekalven lurer litt på lyset fra kameraet.

IR-bilden fra dette kameraet overrasker på en annen måte. De viser ikke noe tydelig fokusshift lenger bort (IR er lengre bølgelengder enn synlig lys). Nesten så man begynner å lure på om de har lagt inn en korreksjonslinse sammen med IR-filteret (altså for dagslyset), men det er neppe trolig på et så rimelig kamera. Noe annet kan være at lampene faktisk har mer lys nærmere rødt enn andre liknende LEDer.

Siden jeg har mange bilder av denne oksen så vet jeg at det er samme oksen som i tåka på side 2 og den brunstslitne oksen side 3 (der med Primos Proof 03 som ikke er like god på dette). Den er også sannsynlig far til kalvene på disse bildene. Altså mye info fra kameraet. Jeg kunne neppe dratt så mange sikre konklusjoner fra kun Scoutguard/Bolyguardene som jeg ofte har sammen med dette kameraet.

Annet eksempel, kukalven vil gjerne og ofte amme, men i slike situasjoner f eks ved slikkesteinen avviser kua med et kort men bestemt raut. For henne er dette en risikosone, de har jo opplevd både hunder, jakt og annen menneskelig aktivitet i området.


Annet eksempel, på Bolyguard-bildene var det vanskelig å avgjøre om dette var en flokk på 4 dyr eller om de faktisk bare passerte hverandre tilfeldig, siden geviret på bukken er forholdsvis lite kan man nesten ikke avgjøre noe som helst på Bolyguard-bildene (tilfeldigheter). Men på Primos som tar mange bilder får man klare svar. Her er rådyret med to bukkekje og bukken er antakelig hennes sønn fra ifjor.


Ellers må vel nevnes at det har vært stor trafikk av elg der i perioder i sommer og da er rådyra forsiktigere. Dessuten mer enn vanlig mye bråk fra jordbruket. Disse bilde bærer preg av at de har vært lite akkurat der i sommer, undersøker veldig mye dufter i området.