Sign In  Register

 

Om å legge inn bilder


Det er lettest å kunne gi svar dersom du sender med et eller flere bilder sammen med spørsmålet ditt. Her er noen tips og retningslinjer.

1) Last inn bilder, ikke legg ved link

Det er fint om du laster inn bildene til Spør en biolog, istedenfor å lagre dem et eller annet sted på nettet og legge ved en url (nettadresse).

Når leserne kan se bildet direkte er det enklere å besvare. Dessuten, om du laster inn hit, blir bildet liggende "her" for alltid - en tilfeldig ekstern server kan endre adresse.

2) Ikke slett bildene når du har fått svar

Dette forumet samler opp informasjon om planter. Du kan med fordel bruke søkefunksjonen for å finne tidligere spørsmål og svar om samme art. Informasjonssamlingen blir verdiløs dersom du sletter bildet når du har fått svar.

Altså: når du laster opp et bilde, og får et svar, er det fint om du lar bildet bli værende for ettertiden.

3) Bindersen

For å legge inn bilder må du være innlogget, og du må ha lagret bildet lokalt på din maskin. Klikk på bindersen og bla deg frem til riktig sted.4) Bildestørrelse / feilmelding

Hvis bildet ditt er for stort vil ikke forumet klare å laste det inn. Du vil da få en feilmelding.Gjør bildet mindre på din maskin, og forsøk igjen.

Maksimal bildestørrelse som forumet viser er 850 x 638 piksler. Hvis bildet ditt er større enn dette, vil forumet skalere det ned. (Og hvis det er altfor stort, vil du få feilmelding. Teknisk sett en server timeout fordi det tar for lang tid å laste det opp.)

Når du skal presentere bilder av veldig små detaljer bør du derfor beskjære og skalere på din maskin før du laster dem opp.

5) Bildeutvalg

Jo mer nøyaktig navn du er ute etter, jo større krav setter det til deg som spør og de bildene du legger ved. Mange arter lar seg greit identifisere med ett enkelt bilde i grei kvalitet. I andre tilfeller er det svært små forskjeller som skiller ulike arter, og du må da få med bilder av de detaljene som er typiske for denne arten.

Det er alltid bra med et bilde av arten i helfigur. Ellers varierer det fra art til art. Vil du være sikret et bra svar, ta gjerne 5-6 bilder av hver art: hele blad, blomst, bakside av blomst, feste ved bakken, stamme/stengel - ikke bare fem oversiktsbilder. - Men for all del, alle er ikke fotointeresserte. Sender du inn bare ett bilde, vil noen som regel prøve å svare; i mange tilfeller holder det også med ett bilde dersom det er skarpt nok og i greit lys.

Pressede planter i kontaktpapir, med bilde tatt innendørs, er ofte vanskelig å bestemme. Ofte er det også vanskelig hvis du tar bilde av bare en liten bit av en plante.

Hvis du har presset en plante uten kontaktpapir, og tar bilde av det, er det best om du legger planta på et nøytralt underlag (som et hvitt eller grått ark). Om du legger den oppå et avispapir og så tar bilde, kan det være vanskelig å se de nødvendige detaljene.

6) Skanner

I noen tilfeller, som for grass, gjør det saken enklere om du skanner inn detaljer (av f.eks. småaks). Gjerne sammen med et millimeterark eller annen målestokk.

Replies