Hjelp! Hvilke sopper er dette??


Jeg skal levere inn en objektsamling, men finner ikke ut hvilke sopper dette er?? Noen som kan hjelpe??
Replies

hehe jeg vet ikke elise.. klem maylinn:P:P
Haha:P
De to nederste er sikkert puddertraktsopp (Clitocybe nebularis). De to øverste (samme sopp?) er jeg usikker på. Det kan være puddertraktsopp, men skivene virker for oransje. En annen mulighet her er giftig rødskivesopp (Entoloma sinuatum), som nettopp har lysoransje skiver som går i det lakserøde. Dette er en farlig dobbeltgjenger til puddertraktsopp (som ikke er noen tess matsopp). Men giftig rødskivesopp er svært sjelden, bare kjent fra Kråkerøy i Østfold til Asker/Bærum. Men voksestedet sammen med blåveis tyder jo på kalk, og det er typisk for giftig rødskivesopp. En tredje mulighet er en annen stor rødskivesopp (det er en omfattende slekt med mange arter). Hvor har du funnet soppene?
Tusen takk!
Jeg trudde kanskje den nederste var en nøttekremle eller noe, men tydligvis ikke..
Jeg fant dem i Ringerike kommune, Haugsbygd. Det var mørkt/skumring når jeg tok bildene, derfor brukte jeg blitz. Kan hende fargen kan ha blitt litt annerledes pga av det. De to øverste bildene er en sopp, det samme med de to nederste...
Men de soppene jeg fant er brune...Traktsoppen er mer grå. Har sett på mange bilder og de ligner ikke:S Men nå er det du som er biologen, så jeg får vel stole på deg:)
Sjekket utbredelsen til giftig rødskivesopp ved hjelp av soppherbariedatabasen på Tøyen. Den er ikke kjent fra Ringerike, men derimot i Oslo og Akershus, og langs sørlandskysten til Rogaland. Kalkområdene i Ringerike er absolutt en mulighet.

Når det gjelder puddertraktsopp, legg merke til det hvite belegget på hatten på soppene på de to nederste bildene. Typisk karakter for puddertraktsopp, som også har gitt både det norske og det vitenskapelige navnet (nebula = tåke, i denne sammenheng pudder).