Sign In  Register

 

Effekten av størrelse på opptak ved diffusjon


Hei har biologi 1 i 2.klasse på videregående og vi har gjort et forsøk som handlet om effekten av størrelse på opptak ved diffusjon.Vi skulle skrive en rapport og jeg er ikke helt sikker på noen av teorioppgavene og lurte derfor på om noen kunne hjulpet meg med følgende oppgaver:
Hvorfor er det en øvre grense på hvor stor en celle kan bli?
Hva er utfordringen med en stor kropp, i forhold til respirasjons- og sirkulasjonssystemene. Og hvordan løser dyr med økende kroppstørrelse problemet med kroppstørrelse?
Vil et stort eller lite dyr som lever i et kaldt miljø ha best forutsetninger for å holde på temperaturen når energien beveger seg spontant fra høy til lav temperatur?
Og til slutt.
Dyr har ulik metabolisme (forbrenning) og kroppstemperatur og ulikt aktivitetsnivå. Hva betyr dette for hvordan respirasjons- og sirkulasjonssystemene er utformet?
Kjempe tusen takk for hjelpen, sleit med å finne ut av spørsmålene i boken. Har funnet ut sånn ca. hva jeg skal svare men hadde vært greit og funnet ut om det er riktig ettersom de svarene jeg har bare er basert på hva jeg lærte under forsøket og hva jeg har lært i timene
Replies

Dette er et spørsmål om geometri: Overflaten vokser med annen potens, X2, volumet med tredje potens X3.

Derfor øker volumet raskere enn overflaten. Diffusjon skjer gjennom overflaten, så det er en grense for hvor stor forskjell det kan være mellom overflate og volum.

Store organismer løser problemet ved å øke forholdet mellom overflate og volum. Ofte er det også snakk om indre overflater...

AA