oppvarming/smelting av plast


hei biologer og andre realister som eventuelt er innom !!

jeg eksperimenterer litt med å forme plast om dagen. har prøvd litt med kokende olje, men skal nå modifisere en brødrister og heller prøve å "tørrsmelte". jeg jobber med søppel og gjenbruksmaterialer, så det er ikke alltid så lett å si hva man har funnet, men vi kan vel for enkelhets skyld si at det handler om PE-HD, PP og PET.

spørsmål:
1. jeg har forstått det som om disse plastene er greie for menneskelig kontakt, men kan en varmebehandling få frem stoffer i plasten som er skadelige ? hva hvis plasten blir svidd ?

2. hvilke avgasser kan jeg regne med, og vil de være avhengige av temperatur? kan jeg unngå dette ved å varmebehandle korrekt ift plasttype?

3. (bonus) jeg har sett et eksempel på et kar med alger som spiser co2, dette var ved en betongfabrikk. kunne et sånt system blitt brukt i denne forbindelsen ?

4. (bonus,ekstrapoeng,julegavemuligheter) kan noen forklare / vise tegninger av hvordan et sånt rensesystem virker ..?! er det lett å trekke luft gjennom vann? for meg virker det litt vannskelig, men jeg har ikke prøvd det ut .

krysser fingre og tær for et svar på denne ! jeg har sendt mail til grønt punkt og blitt videreformidlet meg hit og dit, tror jeg er inne i en dårlig svar-på-mail-stim ..

vennlige hilsner anders
Replies

Svidd plastikk er ikke helsebringende! Hvilke stoffer som oppstår avhenger av hva som brenner. Jeg vil anta at de rene hydrokarbonene PE og PP for eksempel brenner forholdsvis rent til CO2 og vann.
PVC avgir HCl, og sansynligvis dioksiner og annet snadder. Nitrogenholdige plaster, som polyuretan kan avgi cyanid. Bare for å ha nevnt det jeg kommer på i farten.

Om du kun varmer plasten til omkring smeltepunktet skulle det være trygt nok. Har du normal luktesans, er nesa en god gassdetktor. Husk bare at den "slår seg av" etter en tid...

Resirkulering av plast har en bevegelse på YouTube. Her er et tilfeldig eksempel:
https://www.youtube.com/watch?v=VdUkOjIP0Ok
Hvis du nøster videre på det emnet vil du også finne enklere metoder. En kan for eksempel smelte plast i stekeovn.

CO2-fangst er vel lite aktuelt ved resirkulering av plast. Karbonet er alt bundet i plasten, så lenge den ikke brenner eller råtner.

På den annen side, det pågår arbeid med å produsere plast basert på plantemateriale, altså basert på CO2 og sollys.
Se:
https://no.wikipedia.org/wiki/Bioplast
https://en.wikipedia.org/wiki/Bioplastic

For å fange CO2 med alger, trenger du lys i tillegg. Det finner flere patenter for å sikre at algene får nødvendig lys. Se:
https://en.wikipedia.org/wiki/Photobioreactor

Et poeng er at algene vil skygge for seg selv, så en dam for dyrking av alger bør ikke være for dyp. Tilsvarende med et kar.

Til "hjemmebruk" ville jeg satset på planter. De kommer med vannsystem og lysfangere ferdig installert. Tilsett kun vann, eventuelt litt gjødsel og omsorgwink

AA
tusen takk for svaret @Limnoan , jeg er imponert og takknemlig !
Mye bra og inspirerende greier på YouTube altså, fatter ikke hvordan jeg konsekvent glemmer bort den ressursen ..

Håper jeg får sendt deg en presang i posten innen neste jul !
Plast inneholder så veldig mye mer enn bare polymerer. Polymerne er de som navngir stoffet, men avhengig av de ønskede egenskapene tilsettes en masse annet oppi - myknere, herdere, stabilisatorer, fyllere, fargestoffer, brannhemmere, metallorganiske forbindelser, you name it. Polymerer har generelt nokså høye smelte- og kokepunkter, så når du varmer opp plasten vil du frigi flere av disse forbindelsene. Noen av de er relativt harmløse, men noen - spesielt de som ble brukt i gamledager før HMS var et tema - kan være ganske farlige og ha kjipe langtidseffekter.

Du jobber på fyllinga, derfor vet du ikke eksakt hva slags plast du får inn. Du vet kanskje hva slags polymer som utgjør hovedbestanddelen, men du har i praksis ingen mulighet til å finne ut hva annet som er oppi der. Når du varmer på det vil du ikke bare frigjøre stoffer som er bundet opp, du vil også risikere at disse reagerer med hverandre og danner nye og spennende forbindelser. Spesielt hvis du svir blandinga risikerer du å få mange rare avgasser - som nevnt over finnes det flere plasttyper som avgir saltsyre og cyanider. De er ikke akkurat sunne i seg selv, men de er også svært reaktive, og har stort potensiale for å reagere med andre stoffer som er til stede. Det er komplett umulig å si noe vettugt om hva du vil få ut på forhånd. Særlig kombinasjonen av flyktige og reaktive partikler med eventuelle metallforbindelser, samt aromatiske forbindelser utgjør en sikkerhetsmessig utfordring.

Du nevner ikke PVC på lista di, og det er bra. Ikke smelt PVC. Men f.eks PET inneholder ftalater, og de bør du virkelig styre unna. Personlig ville jeg vært svært tilbakeholden med å ta i dette prosjektet og heller gått for andre materialer. Hvis du likevel velger å gjøre det, så hold det utendørs.