Sølvfarget sten, hva er dette?


Hei!

Husker ikke hvor jeg fikk tak i denne, men fant den igjen i dag og lurer svært på hva det er.
Ser den ligner på antimon, gadolinium eller en lignende sten. Men hvordan kan jeg finne ut av dette, er det noen tester jeg kan gjøre, regler for vekt el.lign?
Den er totalt sølvfarget, veldig klar farge, men har to flekker på ca 2mm hvor det ser ut til at den kan ha smeltet.

Får ikke lastet opp bildene her, men legger legger til en link til tråd på diskusjon.no.
Håper noen vil ta seg tid til å se på dette og blir veldig glad for svar!

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1804523
Replies

Først: Ble nektet adgang til diskusjonen...
For å legge inn bilder her må du bruke bindersknappen i menylinjen.

Det er et par triks du kan bruke for å undersøke et mineral:

Strekprøve: Å skrape mot uglassert porselen, og se hvilken farge streken får. Uglassert porselen er ikke så vanlig, men en gammeldags sikring kan brukes. Har du ikke slike liggende, så er de fortsatt å få kjøpt...

Spesifikk vekt/densitet: Vekten i gram/cm3. Noen mineraler, for eksempel malmminneraler er så påfallende tunge at du kjenner det bare ved å ta dem i hånden.


Oppsett for måling av densitet

For finere målinger trengs et oppsett som på bildene over. Jeg har brukt ei digital kjøkkenvekt og Mecanodeler. En kan like greit lage et lignende oppsett med ståltråd.

Poenget er at en veier gjenstanden mens den henger fritt. Så veier en den mens den er i vann. Det er viktig å holde glasset slik at gjenstanden "flyter" i vannet uten at glasset berører vekta.

Oppdriften "vektminskingen" er lik vekten av det fortrengte vannet. Og vekten av vann er pr definisjon 1 g/cm3. (Den opprinnelige definisjon av 1 kg var vekten av 1 dm3 vann ved 4oC. I dag er kiloen bundet til massen av en metallklump i Paris.)

AA