Ingen fullmåne


Astronomi er vel ikke noen gren av biologien, men kanskje et slags naturfag..?
Iallfall - denne måneden er svært spesiell idet at den ikke inneholder noen fullmåne. Både i januar og i mars er det to. Kan noen være behjelpelig med svaret på NÅR det sist var en slik situasjon,og når det vil oppstå igjen??!!

Mvh Sidsel Smith-Meyer
Replies

Problemet er at sol og måne ikke er i takt. Dagene følger sola, men månedene fulgte i utgangspunktet månen. I en månekalender (som for eksempel dem muslimske) kommer månedene til ulike årstider i løpet av en syklus. For den kristne kalenderen, som vi bruker har dette vært et problem. For påsken følger månefasene. Derfor flytter påske, Kristi himmelfart og pinse på seg. Påsken er i utgangspunktet en jødisk høytid, og de har fulgt en månekalender.

Noe godt svar på selve spørsmålet ditt har jeg ikke, men her er en månekalender, slik at du kan lete selv:
https://kalender-365.de/manekalender.php

Meld gjerne tilbake om du finner et svar.

AA
Takk for linken!
Jeg regnet med at dette måtte være så sjelden at det ble langt å bla for å finne svar, men ble overrasket der.
Sist gang det ikke var fullmåne i februar, var faktisk så nylig som i 1999..!! (Hva var det jeg var så opptatt med da da tro.. :/ )
NESTE gang blir i 2037...for dem som måtte være tilstede da..

(Det slår meg at dette er 19 år mellom til hver side her...men ser at det nok ikke er så enkelt heller..19 år før 1999,altså,1980, er det absolutt fullmåne, og kalenderen går ikke så langt frem som til 2056...)