Når kan man slutte å mate fugler?


Har søkt litt på nettet, og det er vanskelig å finne skikkelige svar.

Spør fordi jeg etter hvert er blitt fryktelig lei av å mate fuglene. Men vinteren er ikke enda slutt. I neste uke er det meldt netter med kuldegrader igjen, som skal vare litt over en uke. Dette gjør bakken frossen, slik at fuglene ikke får tak i mark. Siden dette har vært en usedvanlig lang vinter, er det heller ikke begynt å spire og gro enda.

På den annen side er det viktig å slutte før de legger egg, i og med at fuglene da tilpasser antall egg etter fødetilgangen, og om den plutselig blir avskåret etter at eggene er klekket, må de jobbe ekstra hardt for å mette alle, og høyst sannsynlig vil mange fuglunger ikke overleve av den grunn. Men skal man slutte allerede mens de driver med reirbygging, eller holder det før de legger egg? Og hvordan ligger det an med egglegging når det er en sen vår?

Fuglene som mates er skjære, kråke, duer, trost, stær, rødstrupe, meisefugler og spurver. Tror det skulle dette alle.
Noen får frøblanding og meiseboller fra matere, andre får overmoden frukt jeg kaster på bakken, og skjære og kråke får innmat o.l. som kastes ut. Kan f.eks. mating med frukt fortsette lenger enn å gi småfuglene frø? Og bør matingen gradvis trappes ned, eller kan man slutte tvert?
Replies

I den første delen av innlegget ditt har du jo sjøl gode argumenter for at du fremdeles kan mate fuglane,nettopp at det er kaldt og at tilgang på mat i naturen er limitert. Veit ikke hvor du har det ifra at fuglane ikke bør matas da de legger egg/evt.har ungane utklekka. Trur ikke at fuglane tilpasser antall egg de legger basert på vår mating,de er nok mer sjølstendige enn det vi trur. Jeg sjøl fortsetter til jeg ser at fuglebrettet ikke er det naturlige stoppestedet for småfuglane her,men det er nå som regel etter at ungane er klekki og litt til. Foreldrene er jo som oftest på jakt for mat til ungane og har vel godt av at det er steder de kan komme for å få seg noe "lettvint" mat for seg sjøl,før de er på vingane igjen.
Men ser at du har et utvalg av fugler som jeg ikke har,f.eks. de større fuglane,som her ser ut som de klarer seg uten vansker også om vinter'n,men så har vi vel kortere kuldeperioder(sjøl om en syns at vinter'n er forferdelig lang da snø'n har liggi i tre dager).
Som sagt så trur jeg at du trygt kan mate til du ser at det er liten interesse for maten. Men det eksisterer vel egentlig ikke noe fasit-svar heller på dissa spørsmåla som på så mange andre,og alle har vel sine vaner og erfaringer som passer kanskje bare nettopp dem. Men det er flott at du ihvertfall hjelper til da naturen kan væra mer fiende enn alliert for noen som har "ett par skonummer mindre enn oss"!smile


Utvandra hortentott til Rubicone,Italia
Vel, jeg er som sagt bare veldig lei. Nå har det vært kuldegrader her hver natt den siste tiden, og kun noen få varmegrader om dagen. På onsdag skal det visstnok snu, og da vil det forhåpentligvis være varmegrader døgnet rundt frem til neste vinter, selv om det ikke blir så mye varmere dagtid av den grunn. Så det hele kommer an på hvor lang tid det tar før bakken varmes opp tilstrekkelig til at marken kommer frem, og når de første bladknopper, edderkopper, skrukketroll og insekter viser seg. Det kan ikke skje snart nok. Det er som sagt ikke kulden i seg selv som plager meg, selv om jeg er forferdelig lei en vinter som nekter å slippe taket, men at hver dag starter med å legge ut mat til fuglene. Hadde vært flott om morgenen ble mer bedagelig.

Det med at man bør slutte å mate dem før de legger egg tror jeg er mer eller mindre korrekt. Har i alle fall lest et par slike uttalelser på nettet fra personer som skal være autoriteter på emnet.

Fugler spiser gladelig av det man legger ut året rundt om de gis sjansen. Men jeg antar at redusert aktivitet og færre fugl gir en pekepinn når også annen type mat er blitt tilgjengelig som følge av at våren omsider er kommet.

En dagligvarebutikk her pleier å kaste gammel frukt i søppeldunkene på baksiden, og jeg har fått fatt en god porsjon gamle pærer på denne måten. Myke og overmodne, men selvsagt ikke råtne eller med mugg. Begynner dessverre å gå tom for siste rest av pærer nå, og om det ikke dukker opp mer må jeg vel begynne å kjøpe frem til været er blitt bedre. Men på grunn av dette overskuddet har jeg nå de siste par ukene hatt råd til å sløse ekstra mye med frukten, og kastet ut seks-sju pærer hver morgen sammen med et par bananer delt på langs. I tillegg til noe rosiner, et par meisepoller rett på plenen og litt talg. De overmodne pærene (sammen med rosinene) er utvilsomt favoritten, men uansett, innen et par timer er det tomt. De få som er igjen går og pikker litt på bakken der det har falt ned litt frø fra de andre småfuglene. Da sier det seg selv at de har en voldsom appetitt, og om jeg kastet ut dobbelt så mye ville også dette utvilsomt forsvinne ganske raskt. Hvor mye frukt som må til før flokken av trost og stær takker for seg aner jeg ikke, men de er definitivt ikke begynt å gå lei enda.

Ser bare fram til øyeblikket da jeg kan slutte med god samvittighet. Så snart jeg ser de første meitemarkene og leddyrene får de heller holde seg til mer proteinrik kost.