Formering


Hei, studerer Biologi 1 vgs.
For øyeblikket leser jeg om formering. Kan dere fortelle meg om følgende er korrekt?

Formeringen til meitemark regnes som ytre fordi de befruktede eggene utvikler seg i en kokong, altså utenfor foreldrene.

Beinfisk formerer seg i hovedsak ved ytre kjønnet formering (f.eks torsk). Steinbit og tangsnelle er eksempler på kjønnet indre formering hos beinfisk. Tangnselle skiller seg ut ved at den indre formeringen foregår hos hannen; den utvikler en rugepose som er festet langs buken før de blir klekket.

Har muntlig eksamen snart og formeringskapittelet er ganske heavy. Hva er det viktigste man burde kunne fra dette kapittelet for toppkarakter?
Replies

"Ytre formering" høres litt merkelig ut. Derimot har man indre og ytre befruktning. Ytre befruktning er når kjønnsceller frigis fritt til omgivelsene. Så vidt jeg har forstått så utveksler meitemark sædceller som lagres i porer i huden i båndet vi ser på marken. Dette produserer så slim som blir til en kokong de vrenger seg ut av, og i løpet av prosessen frigis både egg og sæd, slik at befruktningen finner sted inn i kokongen (andre får eventuelt korrigere) hvor avkommet utvikler seg.
Også edderkopper benytter seg av en lignende taktikk. Hannen planter et par pakker med sæd i et hulrom i hunnens buk. Der oppbevarer hun sæden til hun er klar til å legge egg, som så befruktes på veien ut. Men siden alt foregår inni hunnen snakker vi om indre befruktning.

Atter andre har indirekte form for befruktning i og med at hannen legger fra seg en sædbakke på bakken, som så blir plukket opp av hunnen etterpå og befrukter eggene inni kroppen hennes.

Dessuten har man blant de dyrene som har indre befruktning både de som legger egg og de som føder levende avkom. Sistnevnte kan skje enten ved at eggene holdes tilbake til fosteret er ferdig utviklet, eller det befruktede egget mottar næring fra moren.

Hos tangsnellene og andre nålefisk har hannen en rugepose eller eggene festes direkte på buken. Men så lenge hannen først må gyte sæden i vannet før de finner veien til eggene blir det vel en form for ytre befruktning i og med at egg og sæd møtes utenfor foreldrenes kropp.
Noen frosk og andre dyr oppbevarer de befruktede eggene i munnen og andre deler av kroppen frem til de er klare til å klekkes.
Både bøker og fagplaner revideres stadigvekk. Når man spør et slikt spørsmål bør man i det minste nevne hvilken bok og utgave man bruker.
Ellers blir det så generelt at de som nylig har undervist (og/eller lest for eksamen) selvfølgelig kan svare. Men de kan jo selvfølgelig ikke svare på hva som "ikke er så viktig" eller viktig nettopp i det kapittelet i den boka, som spørsmålstiller bruker. Bøker er noe forskjellige. Noen bøker har til og med "kjernestoff" og "utfyllende stoff" markert på forskjellige måter.