Farlig å ta på frosker?


Stemmer det at det er farlig å ta på frosker? Har hørt at siden de er vekselvarme, vil jeg kunne «brenne» dem ved å ta på dem dersom hendene mine er varmere enn frosken, og at det derfor er best å bruke hansker. Hva sier ekspertene?
Replies

Tror ikke det er farlig hverken for deg eller frosken om du tar på den med bare hender. Frosken er stort sett jevnvarm med omgivelsene, og våre hender er ikke så mye varmere.

Padder er en litt annen sak. De skiller ut gift om de blir handert. Derfor bør en vaske hendene etter å ha tatt på padder. De hender at hunder biter i padder og blir forgiftet.

Det er ikke helt uvanlig at hunder prøvesmaker på litt av hvert. I juli/august blir rumpetrollene til padder som kryper opp på land, så dette kan være et reelt problem for den altetende hunden. De fleste hunder spytter dem rett ut igjen, fordi de smaker vondt.

Men padden kan allerede ved første smakebit skille ut et giftstoff, kalt bufonin, ut fra "vortene" på ryggen. Dette er en av de største forskjellene på padder og frosker, fordi froskene ikke har de samme «vortene», men har til gjengjeld en mer slimete overflate enn padda.

Stoffet fra våre padder i Norge gir som regel bare en mild forgiftning hos dyra som spiser dem. Det fører oftest til en voldsom sikling, litt sløvhet og kanskje litt skjelving. Enkelte rapporterer at hunden nesten kan virke litt ruset også. Det kan vare opp til et døgn.

Er padden nylig fortært kan man prøve å få hunden til å kaste opp, ellers kan man i de fleste tilfeller bare avvente. Blir hunden veldig dårlig bør veterinær kontaktes. Skummet kan i verste fall føre til kvelning, og veterinær kan gi et middel som stopper siklingen sammen med annen støttebehandling.
Fra:
http://www.dindyreklinikk.no/artikkel/spoerveterinaeren-19