Hvilken stor starr?


Den vokser i tue på strandberg omgitt av sandstrand. Stråene er 30-35 cm. Stengelen kantet, nesten flat. Håper noen kan hjelpe meg med denne, slik at jeg kan begynne å "rydde" litt i en stor verden av starr og siv og strå...
Replies

Knortestarr er jo en aktuell kandidat. Men du må sjekke planten din mot floraen, starr er ikke alltid lett å bestemme fra bilde (selv om bildet er fint, som her).
Et oversiktsbilde, pluss bilder som viser bladenes over- og undersider vil hjelpe.
Takk for svar. At store og små arter avbildes i samme størrelse i floraene, gjør at de er vanskelige å finne og bestemme sikkert. Jeg skal plusse på med bilder av voksested og nærbilder av blad ved nye arter. Skal sjekke denne videre opp mot knortestarr.
Kjempeflott bilde. Knortestarr er et utmerket forslag. Man kan jo til og med se at strået er trekantet, samt at støttebladene er bladformet.

Jan
Takk for det. Knortestarr kommer jeg ikke til å glemme:-) Men den er ikke avbildet i min feltflora (Gyldendals), så ikke rart at jeg slet med å finne den! Forslag til en bedre flora?
Mosberg med fargetegninger og Lid med nynorsk, mye informasjon og strektegninger.

Jan
Bo Mossberg og Lennart Stenberg «Gyldendals store nordiske flora» revidert og utvidet utgave 2012 er å få tak i.

Jan
Har nevnte flora nøkler? Det er nødvendig for å bestemme starr.
Mosberg har bare en enkel nøkkel, men plansjene og teksten for den enkelte art oppveier dette. I tillegg utbredelseskart og tegninger av viktige detaljer. Ved hjelp av Mosberg og lupe kan man altså godt artsbestemme starr med frukt.

Jan
Jeg må vel si meg enig her. Bo Mossbergs tegninger er så presise, så spesifikke og skarpt observerte at de godt kan brukes til kritisk bestemmelse. Tegningene i Lid er skjematiske og generiske i sammenligning.

Personlig har jeg bare dårlige erfaringer med nøkler. Du kommer alltid til et punkt hvor det er hipp som happ hvor du går, eller ingen av alternativene passer.

Men som kvalitetssikring, når man først har en foreløpig bestemmelse, er Lid uovertruffen. Tekstmessig er rollene byttet om - her er det Reidar Elven som er presis, mens Stenberg er generisk.

Kort sagt - du trenger begge.