Hvordan finner trosten meitemark - to spørsmål


Hei.
Jeg gjorde tre søk på på TROST MEITEMARK / METEMARK / MARK,
men fikk meldingen "En feil er oppstått. Vennligst kontakt administrator".
Vel, administrator kan for så vidt godt svare meg, men det jeg lurer på er: Hvordan kan trosten finne metemark under gressplenen?
Hører virkelig trosten at det "rumler" i bakken under den idet metemarken borer seg frem?
Jeg tror det; selv om det kunne være andre forklaringer, som at trosten vet hvor den skal lete, at den vet hvilket jordsmonn som foretrekkes av både marken og visse typer planter, f.eks. Også en sportsfisker vet jo sånn noenlunde hvor det er størst sjanse til å finne mark til agn.
Eller visste. For det er vel å anse som dyreplageri i dag?
Ja, dette var et lite tilleggspørsmål som dukket opp.
Og à propos vite: Jeg vet at dere proffene vet, og at mitt spørsmål er amatørmesig. Det var derfor jeg prøvde å søke efter svar andre steder først.
På forhånd takk for svar.
Mvh. Mads
Replies

Fant denne artikkelen på nettet:
https://illvit.no/dyr/fugler/hvordan-finner-fugler-mark-i-bakken

Jeg har også hørt at trosten lytter seg frem.

Ellers, tror jeg som deg at det er mye som spiller sammen når trosten finner mark. Det er vel et "bilde" som forteller at her er det mark.

For øvrig er det ingen dumme spørsmål, bare dumme svarthumbsUp
Takk.
Naturen er selvfølgelig enda mer avansert enn jeg trodde. Bra at du fant linken, Limnoan.
Jeg ser jo at det er lettere for trosten å finne mark efter en regnskur, men det er for opplagt.

Ville dyr hører generelt bedre enn oss, ikke fordi de alle i utgangspunktet har bedre hørsel enn oss, men heller fordi de er mindre og yngre og derfor hører høyfrekvente lyder bedre. Det ser man jo tydelig når f eks rev og ugler jakter. Ofte vet de allerede på lang avstand hvor byttedyret er under snøen. Selv om de har luktesans så er det altså lyden fra byttet og egen hørsel de bruker for eksakt lokalisering. Ingen grunn til å tro at ikke troster har tilsvarende god hørsel, en annen grunn er all sangen. Alle slike fugler har jo sang som går ganske høyt opp i frekvenser og varierer mye i både styrke og dynamikk. Ville jo vært litt rart hvis de ikke hørte tilsvarende bra.
Takk, kjellms, det virker logisk og rimelig.
Med mindre man kverulerte med å si at siden trosten hører så godt, ville det vært tilstrekkelig med å hviske for å lokke en partner til seg gjennom fuglesangen...
Hvis god hørsel vitner om stor overlevelsesevne hos partneren, kunne man jo tenke seg fuglene sang så svakt som mulig for å finne den rette...
Partner har den jo ofte allerede. Sangen har mer funksjon av å fortelle andre hvor den har sitt territorium. Men der er mange lyder og varianter av kontaktlyder, varsellyder, kontakt fra unger til foreldre når de tigger mat og forteller hvor de sitter osv. Og ikke minst såkalt subsang som kan være svært lavmælt kosesang hos sangere som ellers synger sterkt når de forteller om sitt territorium. Alt dette blir meningsløst uten god hørsel og forståelse av lydene. Men husk at fugler også ser godt.
Kan det være at trosten LUKTER meitemarken?
http://innerstiveien.blogspot.com/2010/10/lukten-av-meitemark.html
Vi kan vel gå ut fra at meitemark lukter, men det blir hevdet at de fleste fugler har dårlig luktesans.
Se for øvrig:
https://forskning.no/zoologi-dyreverden-biologi/luftens-blodhunder/965291