To leppeblomst?Denne planten har jeg ikke klart å finne ut av. Den vokser på toppen av Fossveien, en sti langs Mesna elva i Lillehammer. Den ser for meg ut som en leppeblomst men bladene passer ikke.


På et skogsfelt som var hogget i oktober i fjor fant jeg denne leppeblomsten, ved siden av bil-parkeringsplassen ved Maihaugen, Lillehammer.
Jeg lurer på om den kan være en då-art, og da dundå?
Replies

Nr 2 er nok kvassdå eller vrangdå - for å avgjøre hvilken må du se nærmere på blomsten og leppen. Dundå er sjelden i Norge og kommer kun i betraktning hvis du helt sikkert kan eliminere de to andre.

Den første ligner ikke på noe jeg har sett før. Ikke bare bladene, men det ser også ut til å være noen underlige spisse fliker/frynser på leppen (synlig på øverste bilde). Hagerømling?
Tusen takk. Nå skal jeg undersøke videre.
Tror du har rett i at den første kan være en hagerømling selv om det er ikke hus nære ved. Det er både tursti og skiløype der.
Jeg har fått den nye Gyldendals store nordiske flora i dag. Den gir mye mer detaljert informasjon enn de bøkene jeg har hatt til nå men det er meget godt å få kyndige pekepinner å følge opp! smile
Den første ser ut til å være en litt rar blåkoll.

Den andre er aller helst kvassdå, det ser iallfall ut som om det er ei brei nedleppe.
Ah, blåkoll, selvfølgelig! Javisst er det det. Den har til og med flikene på leppen.
Tusen takk til dere begge. Jeg tar en tur for å skjekke då-planten i morgen og håper å legge inn et nytt bildet før jeg eventuelt legge ut plantene og linken til AO. thumbsUp

Tror dette bildet bekrefter kvassdå….