Rognebær og frost


Hvorfor blir rognebær (og andre bær) søtere etter ei frostnatt eller en dag i dypfryseren. Celleveggene sprikker vel, men de skulle jo ikke gjør dem søtere? Har dere en forklaring på dette?

Replies

Under fotosyntesen omgjøres CO2 og vann til glukose (druesukker). Glukose omgjøres videre til stivelse som er plantenes lagrings-karbohydrat. Når plantedeler fryser, f.eks. bær, hemmes de enzymene som omgjør glukose til stivelse slik at sukkermengden økes. I tillegg settes det i gang en ny prosess som bryter stivelse ned til glukose. Dette skjer ved at visse enzymer aktiveres av frosten. Celleveggene sprekker neppe i første omgang. Ved moderat frost fryser ikke safta inni fruktene. Poteter som har frosset blir også søte p.g.a. nedbrytning av stivelse. I spytt fins et enzym som også bryter stivelse ned til glukose. Dette kan påvises ved et meget enkelt kjemisk eksperiment.

Klaus Høiland
Avdeling for botanikk og plantefysiologi
Biologisk institutt
P.b. 1045 Blindern
N-0316 Oslo