Små, hvite i plen


De tyter opp i plen hvor det er huller i gressmatta og bar jord. De begynner å vise seg den ene dagen og visner ned igjen dagen etter. De blir bare rundt 2 cm høye, er hvite over og under, samt har hvit stengel. Noen som kjenner disse knøttsmå, ensfarga soppene?
Replies

Trolig gressblekksopp.
Takk for svar. Jeg var inne på tanken at det kunne være en blekksopp, men har ikke sett så små før.
Jeg legger ut et ekstra bilde som gir et litt annet inntrykk av arten enn det jeg la ut på forumet her går. Jeg så at noen nye eksemplarer begynte å vise seg nede i jorda (i plenen) i går kveld 10.8, og den påfølgende, fuktige morgenen stod de på sitt fineste. De største hadde nådd 5 cm og hadde et blågrått skjær i hatten. Utpå ettermiddagen - altså under ett døgn etter at de begynte å vise seg - var de visnet ned og borte.
Hvis dette virkelig er gressblekksopp, er den svært så fåtallig i landet i følge Artsobservasjoner. Kan det stemme? Hvilke forvekslingsarter finnes?
Ja, det synes som den er for stor til å være gressblekksopp. Kan du bekrefte at den er helt hvis når ung? Svært få som er det. Den vanligste, som også kan passe med størrelsen, er snøhvit blekksopp, men den vokser på møkk. Er det fortsatt noen som du kunne tørket som unge?
Kan prøve om det finnes nye de neste morgenene - før de fallerer igjen. De jeg tok bilder av i dag morges, er allerede helt borte etter en dag med sol. Jeg skal se nøye etter farge og samle inn noen. De ser helt hvite ut i det de kommer opp av jorda.
Det ble med to døgn over bakken dette året, ser det ut til. Det har ikke kommet noen nye eksemplarer av de mulige gressblekksoppene de siste dagene, så jeg fikk dessverre ikke samlet inn noen. Det gikk for fort for seg. Skal holde utkikk videre. Hadde vært gøy med sikker bestemmelse av disse små, raske soppene.