Mose fra Hemsedalsfjellet


Ca. 900 m.o.h., fotografert 18. september. Er det råd å si noe om art ut fra disse fotoene? Innoverbøyde bladkanter og ganske lange og fargeløse bladspisser.
Replies

Racomitrium ericoides eller R. elongatum. Klarer ikke å se på bildet hvilken av dem det er.

... og bladkantene er bøyde bakover/nedover. smile
Takk skal du ha, så de er bøyde bakover/nedover ja, der ble jeg lurt. smile- Jeg får lese om disse og se om det gir meg noe! Da er jeg, etter å ha studert bildene i høyere oppløsning og sammenliknet med andre, ganske sikker på at dette er R. elongatum. Vil du stå som bestemmer, eller vil du det skal være mitt ansvar?

Jan
Jeg vil ikke stå som bestemmer, da jeg ikke kan si sikkert hvilken art det er.
Er litt nysgjerrig på hva som førte deg til R. elongatum.
I tillegg til det rent visuelle, når jeg sammenlikner foto som allerede finnes på AO og andre steder av de to, så fant jeg også en side på nettet,

http://rbg-web2.rbge.org.uk/bbs/activities/mosses/Racomitrium%20canescens-elongatum-ericoides.pdf

Der det framgår at Racomitrium ericoides har korte blad inn i mellom de lengre bladene, som vist med pil på fotoet, og som jeg ikke kan se på "min elongatum", hvis det er det det er.

Hvis du mener jeg har blitt for ivrig og ukritisk og ikke kan avgjøre det på grunnlag av dette, så skal jeg selvsagt respektere det og ikke bringe den videre til AO. Det må være riktig det som kommer dit! Takk for at du tar deg tid!

Jan
Den linken kan jeg kun se at den viser til korte sidegrener på bilden som viser Racomitrium ericoides. Det har begge artene.

På tørre planter kan en se at R. elongatum har hårspisser som bøyer ned-/bakover. Det er også forskjell på papillene på hårspissen, noe som en ofte kan se i en bra håndlupe.
Ok - takk for kommentar og innsats. Da kommer jeg ikke i mål med denne, men jeg har da lært noe i alle fall.