Lys kjuke på gran


Fant disse på en gammel gran idag i Asker.
Myk konsistens, kan lett rives opp.
Hva kan det være?


Replies

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages
Jeg tipper dette er en flekkjuke som har vokst litt rart siden den er på en gadd. Det røde på hatten pleier å dekke innerst på hatten og den pleier ikke å være så hovformet. Men hårene, fargene, konistens og porer passer bra med flekkjuke. Luktet du på den?
Ja, den luktet kraftig "sopp-lukt".
Her foreslår jeg vasskjuke
Brunkjuke?
Med en kraftig sopp lukt og at den holder dårlig sammen passer ikke til vasskjuke, som er seig og lukter ikke god sopp lukt. En av brunkjukene vil være mer korkete i konsistensen og vil ikke bli veldig lett revet fra hverandre. Det virker på bildene som at kjuken rødnet ved berrøring, noe som igjen peker mot flekkjuke.
Her var det mange forslag. Soppen ble ikke rød ved berøring. Lokaliteten er like i nærheten. Hva må jeg sjekke for å kunne konstatere art?
Jeg tror at det står mellom vasskjuke og flekkjuke. Blant brunkjukene er det kun harekjuke som går på bartrær, og den ser litt annerledes ut. Se på litt bilde vasskjuk https://www.artportalen.se/ViewSighting/ViewSightingAsGallery/Alla/4/130 og https://www.artsobservasjoner.no/ViewSighting/ViewSightingAsGallery?storedSearchCriterias=1995515
Og flekkjuke https://www.artsobservasjoner.no/ViewSighting/ViewSightingAsGallery?storedSearchCriterias=1995517 og https://www.artportalen.se/ViewSighting/ViewSightingAsGallery

Tar fra norske og svenske gallerier så du har begge deler.

Flekkjuke smuldrer litt i hendene dine og du må være litt forsiktig når den er gammel, porene ser nesten ut som pigger når den er gammel og har ofte larver inne seg da også. På steder hvor porelaget er hvit, berør det og se om de blir rødere.

Vasskjuke er litt seigere, men kan bli med skjør når den er tørr. Porene er irregulærere og holder seg.

Med brunkjuke mente jeg Oligoporus fragilis (som het brunkjuke for noen år siden), og som nå muligens heter Postia fragilis, som heter flekkjuke.

Kanskje vi er enige, egentlig. smile
Ja, stemmer den het brunkjuke før, det hadde jeg glemt. Da er vi enige :)
Det er litt frem og tilbake om det er Oligoporus eller Postia, men artsepitetet fragilis er det samme :)
Når jeg har liten tro på vasskjuke her, er det fordi jeg aldri har funnet den så jevn og pent buet i kanten, og heller ikke med så markert bruning. Men vasskjuke og flekkjuke (tidligere brunkjuke) har jeg bare kommet over noen få ganger hver, så erfaringsgrunnlaget er litt mangelfullt.
 

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages