brun sopp m skiver


Hei, jeg har en brun sopp som vokser utenfor døren i grusen og graset, det er mange, jeg jan inget om sopp og undrer hva den heter og om man kan spise den.

Den har brun hatt, mørk stilk, skiver under hatten.


-- Posted via biolog --
Replies

Jeg tør ikke artsbestemme den, men det er ikke matsopp - det er veldig få brune skivesopper som er spiselige. Det er forøvrig heller ikke en av de veldig giftige soppene.
Ok, jeg håpte på at den gikk an å ha i stekepannen, det hadde jo vært flott da den vokser rett utenfor døren, men da får den bare vokse i fred.


-- Posted via biolog --
Vet du hvor man kan få sopp artsbestemt ved å få sjekket sporer?


-- Posted via biolog --
Det er mulig du kan få soppen artsbestemt her på forumet, om du får tatt bilde av soppen i en litt yngre utgave. Når soppene er såpass slitne som på bildene, er det vanskelig å bestemme dem fra bilder, om de ikke har noen helt særegne karakteristika.

Mikroskopidata brukes sammen med data om utseende (og eventuelt lukt, voksested, symbionter) for å foreta en bestemmelse. Det å mikroskopere sopp (sporer og eventuelt andre deler av soppen) er oftest ikke nok til en bestemmelse alene. (En DNA-analyse gjør bestemmelsesjobben, men det er stort sett ikke aktuelt, med mindre du er villig til å betale mye for den.)
Er ikke dette overmoden Armillaria?
Spiselighet uttaler vi oss ikke om på dette forumet?
Opprinnelig postet av PVest Er ikke dette overmoden Armillaria?


Det kan nok være sliten honningsopp, ja - ikke spiselig.
Opprinnelig postet av Tove Spiselighet uttaler vi oss ikke om på dette forumet?


Jeg synes det må være greit å si fra om at soppen ikke er spiselig i tilfeller som dette, selv om forumet ikke (egentlig) skal brukes til bestemmelse av matsopp.

Det er noe med drømmen om å finne god matsopp rett utafor døra. Jeg har opplevd det, faktisk. Andre gang furumatriske dukket opp i min vei, var det fem meter fra utgangsdøra, innunder en krypfuru. Lykke! heart Dessverre var de ansvarlige i borettslaget litt for ansvarlige, og utraderte den svartelistete krypfurua. Og med det soppen. dead

Nå må det jo sies at den avbildete soppen uansett er så gammel og sliten at den ikke hadde vært etendes om arten hadde vært en matsopp.
Det er veldig bra å bli advart. Tusen takk. Jeg spiste den ikke. 👍


-- Posted via biolog --
Så bra! smile