Stor korallsopp?


Eg har ikkje bøker med beskrivelse av stor korallsopp, og lurer på om dette kan vere den? Funnen på Steinkjer i granskog som må vere rik - det vaks gråkjuke like ved. Då eg tok den opp frå boksen den låg i, syntes eg det lukta tydeleg klor - men den tydelege og ubehagelege lukta forsvann. Den lukta godt inni etter deling, og smaken er mild. Kraftig og kompakt sopp, 13 cm høg.
Replies

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages
Gule korallsopper er generelt umulig å bestemme fra bilder, og spesielt når ikke har bilde av hele soppen. Mikroskopering vil trolig kunne gi et resultat, iallfall avgrense bestemmelsen. Har Håkon Holien sett den?
Nei, Håkon har ikkje sett den, og eg er ikkje lenger på Steinkjer. Har tørka den.
Har du smakt på soppen etter tørking? Jeg tenker på Ramaria pallida (tidligere lumsk korallsopp, nå blek korallsopp). Denne har jeg selv funnet nær gråkjuke, og synes den ikke smaker bittert i fersk tilstand, men at bittersmaken blir tydelig etter tørking.
Ramaria pallida er blekere, beskrevet som "very pale".
Opprinnelig postet av agaricus45 Ramaria pallida er blekere, beskrevet som "very pale".


Jeg har to funnsteder i nærområdet hvor Ramaria pallida opptrer årvisst (den ene forekomsten bestemt av Even W.H. etter innlevering av belegg på Tøyen, og den andre mikroskopert av deg selv). Både farge (fra blekrosa til nærmest okergul) og vokseform (kraftig - spinkel) varierer ganske mye, og bildene i førsteinnlegget er innafor det jeg selv har sett (og det som kommer opp ved bildegoogling). Det er spesielt rosatonen på soppen i ett av bildene som gjør at jeg tenker på R. pallida, men arten er naturligvis bare et forslag.
Eg har ikkje smakt den etter tørking, men kan gjere det. Det var dumt eg ikkje tok bilde av heile "tua" med denne. Eg har lite erfaring med å bestemme korallsoppane, så det må e huske til neste gong smile
Jeg har veldig langt fra helt troen på at dette er R. pallida, men akkurat den smakstesten synes jeg det er greit å foreta. smile
Siri K - Du har faktisk rett i at smaken er ein heilt annan etter tørking. Den var bitter. Ikkje veldig sterk bittersmak, sånn at eg måtte spytte ut med ein gang - men tydeleg bitter og ubehageleg.
Opprinnelig postet av Kirsti Anne Mandal Siri K - Du har faktisk rett i at smaken er ein heilt annan etter tørking. Den var bitter. Ikkje veldig sterk bittersmak, sånn at eg måtte spytte ut med ein gang - men tydeleg bitter og ubehageleg.


Da vil jeg hevde at R. pallida ikke er utelukket. Men det er godt mulig det er andre kandidater som også smaker bittert.

Edit: det bør kanskje nevnes at "mine" sopper ble bestemt for noen år siden, altså før den store Ramaria-utredningen. Det er ikke sikkert at bestemmelsesresultatene vil holde vann etter DNA-testing.
Tusen takk for hjelp til ei betre forståing, i alle fall - begge to. Eg har som sagt tørka materiale, så vi får sjå om det byr seg ei anledning til å få den sjekka smile
 

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages