Hvilken lærsopp på rips?


Fant disse lærsoppene på en gammel ripsbusk i dag. Ca. 6 cm på det lengste. Hvilken art er det?
Replies

Da er det vel ripskjuke? Ligner på de jeg har på mine busker.
Visste ikke at rips hadde sin egen kjuke. Aldri sett de før, så det var kjekt. Takk skal du ha.
Det ser ut til at den ikke har porer. Stemmer det? Per M.
Ja, det stemmer. Helt glatt underside. Det var derfor jeg trodde det var en lærsopp. Og den er ikke vedaktig, nesten tynn som et løvblad. Men den ligner jo likevel i farger på ripskjuke. Hva kan det være hvis det ikke er kjuke?
Blir den rød om du skraper på undersiden? I så fall kan det være eikelærsopp. Om den ikke rødner kan det være viftelærsopp. Per M.
Jeg skal ta turen i dag og sjekke rødning eller ikke, så får vi se.
Da har jeg forsøkt å skrape fram eikelærsopp - men forgjeves. Ingen rødfarge å se ved skraping på undersida eller kutting. Har vi da en sikker viftelærsopp her? Vet ikke om det har noen betydning, men ripsbusken den sitter på er gammel, men levende.
Har den et smalt festepunkt, slik viftelærsopp har? Per M.
Siden jeg ikke har erfaring med de to overnevnte lærsoppartene er det vanskelig for meg å si noe sikkert om festepunkt, men jeg mener det kan kalles smalt. Tror det skal vise midt på bilde 1 som jeg legger med nedenfor. I en gammel kvisthaug et stykke unna fant jeg det som må være ragglærsopper - men også viftelærsopper? De på ripsen har ikke noe "ragg". Bilde 2 viser hele spekteret av lærsopper i kvisthaugen ( på diverse løvtregreiner, ikke rips). Bilde 3 viser vel kun ragglærsopper. 1 2 3