Valurt?


Da jeg så denne planten i knopp, var jeg sikker på at det var valurt. Men etter å ha sett blomstene, som jeg formodet skulle bli lilla, har jeg begynt å lure. Er dette en fargevariant av vanlig valurt, eller noe helt annet?


Replies

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages
Hvit fargevariant av valurt er ikke sjelden.
Men de blå er vakrest!

(PS: Valurt er veldig populært for humler smile)

Valurt finner man ofte i gamle hager. Så vidt jeg vet er dette diverse hybrider Symphytum spp. Kjenner du disse klaush? Det finne vel også mellomvalurt og fôrvalurt om jeg ikke tar helt feil?

Amj
Det er riktig at vi finner både mellomvalurt og fôrvalurt. Mellomvalurt er hybrid mellom vanlig valurt og fôrvalurt. Denne lever ofte sitt eget liv, og er ganske vanlig, enkelte steder vanligere enn vanlig valurt. Fôrvalurt er ikke så ofte å se - iallfall etter min mening.
Det var bra at det er valurt, for jeg har putta noen blader i fryseren til medisinsk bruk. Forhåpentligvis tåler de virksomme stoffene å fryses.

Jeg skulle gjerne hatt litt valurt til humlene og medisinskapet i kjøkkenhagen, om det ikke var for at den sprer seg noe forferdelig, i hht ryktene. Da ville jeg nok foretrukket den blå/lilla varianten, ja smile
Fôrvalurt har som regel rent lyseblå blomster, altså en klar blåfarge, mens vanlig valurt har normalt en skittenfiolett farge. Begge kan være albino, og hos vanlig valurt er dette svært vanlig - i de fleste populasjoner er det en viss andel albinoer. Mellomvalurt har en blomsterfarge et sted imellom - altså litt mer blå enn hos vanlig valurt. Også blomsterfasongen er ulik. Fôrvalurt har blomster der den klokkeformete delen (utafor røret) er temmelig rund, mens hos vanlig valurt er den mer avlang.
Den beste karakteren er de nedløpende vingekantene på stengelen fra bladfestet ovafor. Hos vanlig valurt er de breie og når ned til bladet nedafor; hos fôrvalurt er det omtrent ikke vingekanter, og hos mellomvalurt er de smale og når ikke ned til bladet nedafor.
Inne i Trondheim finner du forvalurt mange steder, den er blitt en ganske vanlig vegkantplante.EinarV
Dette er første gang jeg ser en lysblomstret valurt, men så er det også bare fjerde gang i mitt liv at jeg finner planten.

I denne bestanden er det bare en plante, og gudene alene vet hvordan den har havnet der - det finnes ikke en vanlig valurt i mils omkrets:


Jaja, et sted skal den jo komme fra. Valurt er klart i spredning. Også i Oslo-området er den blitt ganske vanlig.
Er det dette som er forvalurt? Den brukes som prydplante i nabolaget.

Til bombus: jeg har riktignok ikke valurt, men dyrker Delphinium, som er en blå blomst humlene også liker.


Stemmer, der er den.
 

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages