Mat uten gener


Hei! Jeg går VG1 og i boken min er det et spørsmål som sier følgende: Nevn noen matvarer som inneholder gener og noen som ikke gjør det.

Min forståelse var at all mat inneholder gener, og jeg kan ikke finne noe sted i boken eller på internett som sier noe annerledes.

Så, tenkte jeg kunne spørre her: Hva slags mat inneholder ikke gener, og hvorfor?

Takk!smile
Replies

Alle matvarer som inneholder celler inneholder også gener. Det gjelder selvsagt alle former for kjøtt og plantekost.

Rafinerte matvarer kan være fri for gener. For eksempel sukker, potetmel og matolje.

Matolje kan ellers være omstridt, fordi den kan produseres fra genmodifiserte planter. Men, oljen i seg er kjemisk fri for DNA, det vil si gener.

Problemet i denne diskusjonen er nok at en blander sammen gener generelt, om modifiserte gener.

En del genmodifikasjoner er omstridt, fordi endringene kan ha uheldige følger om de spres fritt. For eksempel motstandsdyktghet mot ugressmidler. Det ville være uheldig om ugresset også ble resistent. Et annet problem er at mange modifiserte planter er patentert, det vil si at en produsent krever enerett til frøene. Da kan ikke en bonde hente såfrø fra egen avling. Det kan også bli bråk om en uavhengig avling blir "smittet" av patenterte gener fra naboen.
Spørsmålet i seg selv handler jo ikke om genmodifiserte gener. Er tomaten genmodisfisert, da inneholder den genmodisfsierte gener, men uansett inneholder en tomat gener.
Jeg tenkte på melk. Det inneholder kanskje ikke gener - selv om melk ikke er raffinert? I ost og yoghurt vil det derimot være melkesyrebakterier og derfor gener. Honning er akkurat som melk et sekret, men det inneholder pollen og derfor gener. I flytende honning er pollenet ofte filtrert bort og da er honningen uten gener. Det tror jeg i hvert fall- arrester meg gjerne. Blod inneholder røde blodceller som ikke har kjerne, men i tillegg inneholder det hvite blodceller som har kjerner. Derfor er det gener i blodmat.