Ekorn med byll eller svulst?


Hei, et av ekornene som kommer og spiser frø og nøtter hver morgen, har fått en stor utvekst på høyre side av hodet. Den beveger seg normalt, er like blank i pelsen og klar i øynene, men spiser naturlig nok langsommere enn de andre. Mens de andre ekornene stort sett er på besøk mellom 8 og 9, kan denne være i matfatet i flere timer etter de andre har forsvunnet. Hva kan dette være? Kan det være smittsomt, og er det smertefullt?
Det er vel ikke akkurat noe jeg kan gjøre, men jeg håper likevel på svar:)
Bildene viser ekornet fra begge sider.
Vennlig hilsen Arina.


-- Posted via biolog --
Replies

...oppdaget nettopp at den spiser mye snø og klør (eller kjøler ned?) utveksten og munnen mot snødekte greiner. Det tyder vel dessverre på at den har vondt, til tross for at den spiser:(


-- Posted via biolog --
Synes det kan minne om tannbyll. (Som jeg bare har sett på gamle karikaturbilder.) Tannbyll skyldes en infeksjon som har spredd seg fra tannen og ut i kjeven.
Dessverre er det nok ikke mye vi kan gjøre for å hjelpe ville dyr. Hadde det vært et tamdyr, så ville en vetrinær antakelig trukket den betente tannen og drenert byllen.

Det er nok intenst vondt. Slik skildrer Herman Wessel tannpine:

Impromptu over Tandpine

Du Tændernes uhøflig’ Giest,
Al Roeligheds og Friheds Pest,
Du er paa Jorden Vice-Fanden,
Og halve værre end den anden;
https://www.bokselskap.no/boker/smaavers/impromptu
Æsj- det er tannbyll jeg frykter. En svulst vil selvfølgelig også bli smertefull etterhvert, men kanskje ville den tatt livet av ekornet før det ble for ille. Hmm. Det må sies at akkurat dette ekornet alltid har hatt en litt annen adferd enn de andre- det har helt siden i sommer «falt ut» oftere og lengre enn de andre, og har ofte sittet lenge- opptil en halvtime- og sett rett ut i luften. Der de andre er kvikke og raskt reagerer på lyd og spesielt andre ekorn som nærmer seg matfatet, har dette vært treg, ikke alltid lagt merke til de andre, og rett og slett skilt seg tydelig ut.
Siden jeg allerede hadde lurt på om det var noe galt med det, tenkte jeg derfor at en svulst kunne forklart adferden. Men en hjernesvulst kunne kanskje ikke blitt så stor uten å virke inn på balansen?

Er det mulig å se om et ekorn har vondt? Og om det er en tannbyll- kan det gå over av seg selv, eller vil det ta livet av det etterhvert?

Håper på svar- siden jeg har matet dem over tid, kjenner jeg på en slags ansvarsfølelse...


-- Posted via biolog --
...for det kan ikke være harepest?
Har ikke hørt om at smittede dyr får så store byller. Kan biolog eller dyrlege ha svar?


-- Posted via biolog --
Jeg er biolog, ikke vetrinær, men tror ikke dette er harepest. Hva svulsten/byllen kommer av er usikkert. Men, mitt forslag er altså tannbyll.
Det kan være at sykdommen har utviklet seg over tid, så ekornet har vært sykt før byllen ble synlig.
Uvanlig oppførsel kan vel tyde på at dyret har det vondt.
Er vel neppe noe å gjøre, men fortsett å fore. Så slipper ekornet å sulte mens det lever.
Takk for svar! Jeg ble litt bekymret for at jeg forlenger pinen ved å fore- men den ser ikke veldig plaget ut. Og det er omkring ti eller flere ekorn på besøk daglig, så jeg fortsetter å fore- uten dårlig samvittighet. Takk:)!

I høst lagde jeg faktisk to store kasser med pleksiglasslokk som rommer omkring fire kilo nøtter og frø hver, og da vi reiste vekk i vinter supplerte jeg med hasselnøtter med skall i en stor bolle. Det må vel ha vært nøttene som forårsaket tannbyllen, nen på den annen side er jo dette mat de spiser i naturen. Ellers forer jeg skrelte solsikkefrø, usaltede peanøtter, hasselnøttkjerner og av og til de mindre populære mandler og valnøtter.

Tror du en tannbyll av en slik størrelse kan ha annet enn dødelig utfall? En hund jeg hadde sluttet å spise da den fikk betennelse i en tann.. Så melder jo tanken seg- om det ikke er kreft eller smittsom sykdom, men «bare» en tann- er veterinær en idé...? Ekornet er ikke tamt nok til å ta med seg uten videre, så det blir nok med tanken. Er veldig glad for svaret ditt- det er rart hvor mye ansvar en kan kjenne på når en først har «grepet inn» ved å fore. Men for en glede det tross alt er med ekorn i hagen!
-- Posted via biolog --
Det er nok ingen sammenheng mellom nøtter med skall og tannbyll. Tvert i mot, ekorn og andre gnagere har godt av å gnage. Fortennene vokser hele livet, og slites ved gnaging.

Du har gode tanker, men noen ganger må naturen gå sin gang.

Ellers er jeg ikke overbevist om at å lage en foringsplass er et inngrep i naturen. Slikt skjer jo også naturlig. For eksempel har bartrær mange kongler i noen år, og få eller ingen i andre. Eller når et stort dyr dør, så er det festbuffet i noen dager før matfatet er tømt. Så i naturen har det alltid vært en veksling mellom sult og overflod.
Det er et godt poeng! Takk skal du ha. Nå føler jeg meg mye bedre:-)
Vennlig hilsen Arina


-- Posted via biolog --
Nå er det jo også mulig for ville dyr å komme seg til veterinæren om man hjelper til. Kan den fanges i et bur fins det helt sikkert veterinærer som vil hjelpe. Det trenger ikke være feil på en tann på en slik måte at tanna må trekkes. Den kan ha fått noe mellom tenner som skader tannkjøtt og det kan også være noe så enkelt som en flis i kjeven eller i kinnet. Noe man raskt kan se på røntgen.
Det er sant! Jeg har ikke sett den på noen dager, men jeg holder utkikk.

Ellers ser det nesten ut som parringsesongen er i gang allerede... Litt annerledes oppførsel på alle sammen om dagen.


-- Posted via biolog --