Er vårblomstrende korsblomster selvfertile?


Hei, jeg har lagt merke til at både vårpengeurt og vårrublom har fortsatt kronbladene festet ofte når frøkapselen svulmer opp, antar de er selfertile? Og velger de et bestemt antall blomster som ikke trenger pollen før blomsten åpner? Og kan man kalle den halv-apomiktiske?
Er det typisk korsblomstfamilen og være selvfertil?

Klarte ikke og finne noe svar på nett annet en at vårrublom er pollinert av fluer og bier.


-- Posted via biolog --
Replies

Svært mange planter er i utgangspunktet insektpollinerte, men hvis det så ikke dukker opp noen insekter, så har de mekanismer for selvpollinering som slår inn til slutt.

Hvis planter med en mangeblomstret stand, som dette, til slutt står igjen med full fruktsetting, så er det rimelig å anta at det er slik det har skjedd. Men vi kan ikke vite hvilke enkeltblomster som er insekt- eller selvpollinerte. Den totale frøproduksjonen vil sannsynligvis ha et visst innslag av eksterne gener. Så dermed kan de nok ikke kalles apomikte på noen måte. En ekte apomikt setter jo frø uten befruktning overhodet (jomfrufødsel).

Men det er et interessant spørsmål, og jeg har lenge ment (fra et rent common sense-synspunkt) at den "spesialbehandlingen" som apomiktene får i systematikken er kunstig. Det er nok mye flytende og situasjonsbetingete overganger.
Ah takk skal du ha, det klarnet det litt mere opp for meg :)


-- Posted via biolog --