Røde bær på eik?


Hei!

Jeg gikk en tur på stien og søkte skogens ro. Da så jeg plutselig noe jeg ikke har sett før. Jeg var inne i en åpen eikeskog med store, gamle eiketrær. Ved roten på et av trærne så jeg noen røde bær-lignende greier. Lignet litt på tyttebær. "Bærene" var veldig harde og satt fast i stammen/barken på eika.
Et google-søk foreslo at det kunne være "eikegallveps" eller heller larvene fra denne, men leste at de vanligvis legger egg på blad.

Hva kan dette være?
Replies

Er det en slimsopp, @Eddi ?
Hvor store er kulene? Det ser ut som en Nectria eller en nærstående slekt, men jeg har en følelse av at disse er større enn som så. Er fargen riktig eller er de mer oransjerøde?
De største kulene var kanskje 5-6mm i diameter. Fargen er forholdsvis riktig. Jeg skal ta samme turen igjen i dag, og se om ikke jeg får tatt et par bedre bilder, med målestokk ;)
Kan det være insektgaller?
Ja, definitivt galler av gallveps (Cynipidae). Likner mest på Andricus rhyzomae (ukjønnet galle) eller Trigonaspis megaptera (kjønnet galle), men jeg kjenner ikke disse godt nok.
Her er et par bilder til. Tror det må være noe fra et insekt, ja. Så ut som om det var en larve inni. (Den ble most da jeg åpnet frukten) Men hva er den "frukten" rundt larven, og hvem lager den?


Det er planten (treet) som lager gallen. Dyret skiller ut stoffer som gjør at planten reagerer slik.
Detaljene kjenner jeg ikke...