Beiterødspore?
Denne ble funnet på beitemark i dag (30. mai). Kan dette være beiterødspore?

Roger
Replies

Må mikroskoperes, mener jeg. Per M.


Er nybegynner i mikroskopering, men synes dette ligner hva jeg kan finne av informasjon om sporer til beiterødspore. (Målestokken på bildet, så 10 = 12 µm)
Synes stilken ser utypisk ut for beiterødspore. Var det busker og trær i nærheten?

Ser også av beskrivelsen at sporene hos E. sericeum skal være femkantet, men
disse ser jo ut til å være både seks- og åttekantet.

Påberoper meg forøvrig ingen "ekspertise" rundt dette, refererer kun utfra litteraturen.

Umulig si fra bildene . Hadde den mellukt/-smak, skinnende stilk, ganske sprø. Må også sjekke pigmentering i hatten (inkrustrert eller intracellulært).
La ikke merke til noen lukt. Men skal ta en tur ut i helgen og ta en nøyere titt. Vet det var noen flere der.
Er ikke beiterødspore mer rødlig i fargen? Og denne soppen ser ut som om den har slimet hatthud.

Med alle forbehold om at bildene lyver... blush
"Slimet" må skyldes regn, ingen rødspore har slimet hatt. Hvis du finner flere, så sjekk også om den er hygrofan. Hattstørrelse? Bestemmelser av rødsporer krever, i tillegg til mikroskopi, detaljerte feltobservasjoner. Kan du gi alle karakterer jeg har nevnt, kan det være mulig å bestemme den, men rødsporer er vanskelige.
Vet ikke om vi kommer i mål med denne. Har vært ute igjen. Ingen mellukt, men litt smak av mel, blank og sprø stilk, hatten er 1-2 cm bred, stilken er 2-5 cm høy. Vokste tett til en bjørkestubbe (med mye stubbeskjellsopp på), ellers mye beitemarkgress rundt. Er det mulig å sjekke pigmentering på en enkel måte? Lærerikt er det uansett med slike sopper.
Denne kommer vi neppe i mål med uten sekvensering (genetisk analyse), noe jeg kan hjelpe deg med. Hvis ikke aktuelt, kan du sjekke Entoloma juncinum (striperødspore).