hvordan lage lut


Hei!

hvis man blander NaOH eller KOH i vann får man lut. Men kan man også få lut av å blande andre basiske stoffer i vann, eller gjelder det bare disse to?

Hlsen Bella
Replies

Det er vel bare de to som tradisjonelt kalles lut. Men, det finnes jo andre basiske stoffer.

Salmiakk er en base som inneholder NH4OH. Det skulle egentlig hete salmiakkspiritus, for salmiakk er ammoniumklorid NH4Cl. Ved å la ammoniumklorid reagere med en base, kunne en drive ut salmiakkens "ånd", spiritus. Denne reaksjonen brukes i "skolekjemien" som en påvisning av ammonium.

Askelut, som en får ved å blande (løvtre)aske og vann inneholder hovedsakelig potaske K2CO3. Det engelske navnet på kalium, potasium, kommer fra potaske. Askelut kan brukes både til såpekoking og lutefisk.

Kalkmelk kalsiumhydroksyd= lesket kalk slemmet opp i vann har også vært brukt som en billig base. Løseligheten er liten, så en oppslemming er mest praktisk. Kalkmelk brukes blant annet i noen garveprosesser.

Ved å blande soda Na2CO3 med lesket kalk kan en få kaustisk soda, NaOH. Tilvarende kan en gjøre med potaske for å få KOH. Disse metodene er i dag erstattet med direkte produksjon ved elektrolyse.
For å lage lut til lutefisk, koker du bjørkeaske med vann. Er du veldig interessert, skal jeg grave fram en oppskrift (ellers kan det sikkert googles).
For moro skyld: Her sitter jeg med Hanna Winsnes...
Til såpelut 2 skjepper(ca 35 l) hvit bøkeaske (den er best, bjørk omtrent like god, men barvedaske må 6-7dobles). Kokes med 12 bøtter (ca 120l??) vann. Står til klaring til neste dag før det kokes ned til omtrent 2 bøtter.

Til lutefisk bruker hun 4 potter (1 pot = ca 1 l) bjørkeaske og en 1/2 pot (lesket)kalk i 12-14 potter vann, det kokes og fisken legges i når luten er avkjølt/lunken.

Tørre flyndrer kan også bløtes i lut, men ikke så sterk lut at den setter smak. En pose med en pegel (ca 0,25l) aske til 5-6 flyndrer, som får ligge 1-2 dager.
Denne oppskriften er etter min mening interessant, for den kan gi en forklaring på fenomenet lutefisk. En har rett og slett oppdaget at lut virker oppbløtende. Så myten om brann i tørrfisklageret er nok helst en mytetongue