Grov nattfiol som veikantugress


Ingen som kjører bil i Hordaland i disse dager, kan unngå å legge merke til en eksplosjon av grov nattfiol på veikantene. I år er det mengder jeg aldri tidligere har sett, og på steder jeg aldri har sett dem før. Og i motsetning til hva som står i Lid, er det ingenting som tyder på at den er spesielt basekrevende. Den kan tydeligvis vokse hvor som helst, rundkjøringer, rabatter, hva som helst, bare det har gått en kantslåttmaskin der det siste halvåret.

Det som er interessant er at søstera, P. bifolia, lever et helt annet liv. Den står inne i edelløvskogen, sjelden særlig synlig, og igjen i motsetning til Lid, så ser nattfiol ut til å være svært kravfull. Den vokser nesten alltid sammen med annet fintfolk på de rikeste stedene. Joda, jeg vet at artsdatabanken opererer med en underart de kaller "skognattfiol", men i så fall skjønner jeg ikke helt hva som ikke er skognattfiol. Det måtte i så fall være de som vokser i sanddynene på Jæren.

Jeg har ikke sett denne økologiske differensieringen så tydelig som i år. Det er helt påfallende. Er det bare her, eller er det slik rundt hele kysten i Sør-Norge?
Replies

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages
Egentlig kunne jeg godt tenkt meg at noe av dette kunne synliggjøres i artsobs. Men hvordan registrerer man en 5 km veistrekning med tusenvis av planter? Det blir en lang orm av prikker - eventuelt et underlig dobbeltspor av et polygon. Antagelig må man bare ta en tilfeldig stikkprøve, og så resten i kommentarfeltet. Jeg får tenke litt.

I alle fall, de som måtte være bekymret for nattfiolene i det post-rurale samfunnet kan ta det helt med ro. Begge disse klarer seg helt fint, og de ser seg ikke tilbake.
Jeg tror bred nattfiol har økt utbredelsen på Østlandet de senere årene. Her er et eksmpel fra Aurskog-Høland:
https://artskart.artsdatabanken.no/app/#bookmark/55b500b0-cebf-4ce0-a975-1d817e78fdad
Det er påfallende at det er registeringer før 1950, og etter 2000, men ingen mellom. Artskart er selvsagt ikke en pålitelig kilde, det sier vel mer om rapportører enn om arter. Likevel tror jeg trenden er virkelig.

I går fant jeg grov nattfiol flere steder langs veien i Aurskog-Høland der jeg er temmelig sikker på at den ikke har vært før.


Mener at det også var ekstra mye "flekkmarihånd" i år. Det er en art jeg oppfatter som forholdsvis vanlig her om kring. Har sett den i "alle år", men synes altså at den er særlig villig i år.


"Flekkmarihånd"
Jeg vet at marihåndslekta er krunglete, men jeg kaller marihånd med flekkete blader "flekkmarihånd".
Sammen med de røde var det også hvite blomster.
Det du har bilde av der, Arne, er nattfiol P bifolia smile Men de to registreringene fra 2010 og 2018 som har bilde, er greie. Den går inn til Mjøsa, men ellers dekker utbredelsen det meste av Østfold og Akershus, og så i et belte nedover kysten. Men det er litt vanskelig å ta stilling til registreringer uten bilde.

Jeg har sett at det er noen "signalarter" som ofte brukes for å illustrere gjengroingen av kulturlandskapet. Det er først og fremst solblom, men også orkideer som nattfiolene, brudespore og hvitkurle. Jeg tror vi kan avbestille krisen for orkideene. Hvitkurle er riktignok sjelden, men jeg mistenker at det er artens naturlige populasjonsdynamikk oppe i fjellbjørkeskogene hvor den hører hjemme (jeg var nettopp oppe og så på den i Telemark).

Flekkmarihånden din er en helt kurant mellomform smile Men hvis jeg skulle registrere den ville det nok blitt som maculata og ikke fuchsii - litt avhengig av voksestedet.

Takk for opplysningene! Jeg har nettopp rettet registeringen på AOblush
Det ser likevel ut til at arten er i spredning for tida.
Solblom så jeg for øvrig på samme tur:


Solblom på ei eng som er på tur til å gro igjen. Lupin og kvitbladtistel rykker inn.
En flott eng! Der kunne man brukt litt tid smile

Er det hvitkurle under solblommen der? Eller bare harerug?
Jeg trodde det var en hvit variant av flekkmarihånd, men jeg drar ut og sjekker. Det er 500 m fra der jeg sitter nå...
Hvitkurle har små blomster, omtrent som harerug. Lett å overse! Men her jeg sitter ser det absolutt ut som hvitkurle. Den bør telles opp og registreres.
Her kommer flere bilder:Dette er en plante


Denne planten hadde hvitere blomster, og så ut til å mangle flekker på bladene.
Så i farten ikke noe som lignet harerug.

Her er et uklart utklipp fra oversiktsbildet med solblom. Kan det være den du tenker på?
Det var egentlig disse små her jeg tenkte på:


Sånn ser den ut:
Da får jeg krype i graset en annen dag.
 

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages