Har fått meldugg på jordbærene, håp?


Har nå skjønt at plantene har vært angrepet av meldugg i lengre tid, nå har det karakteristiske hvite belegget også begynt å vise seg. Vært perfekt vær for den, vært noen dager nå med ordentlig nordnorsk sommervær etter lengre tids drittvær, den har virkelig skutt fart.

Jeg har også funnet hvitt belegg på noen av bærene. Har klippet med hard hånd alt av blader med hvitt, det er mange rød-flekkete blad igjen uten hvitt.

Blir litt motløs etter alt arbeidet med åker og nyplanting i fjor. Er det noe som kan gjøres? Bør jeg nærmest snauklippe plantene, det er lite blad som er 100% friske? Kan bærene spises?
Replies

Dette fant jeg på nettet:
https://www.plantevernleksikonet.no/l/oppslag/1190/
Jeg vil si at bær som ser friske ut, kan spises. Mugne bær er det vel ingen som vil ha.
Takk for svar.

Om noen skulle komme over dette emnet tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om hva jeg har gjort.

Siden bærene allerede hadde begynt å komme har jeg ikke tatt sjansen på sprøyting. Surmelk er meget ufarlig, men stod noen steder at dette ikke i seg selv tok livet av soppen, bare bremset spredningen. Plantene hadde et meget frodig bladverk, derfor har jeg klippet hver eneste plante med hard hånd alt av blader med hvitt belegg + en god del blader som har vært tydelig angrepet uten hvitt belegg.

Jeg har foretatt klipping over flere dager og fulgt med på utviklingen. Det har blitt mindre og mindre. Den ordentlige testen kommer om noen dager, da er det meldt meget med sol over flere dager. Dette har jeg skjønt er ideelle spredningsforhold for meldugg. Heldigvis har det ikke gått mange bær med i dragsuget, 20-25 bær kanskje.

Jeg har også begynt å plukke bær, den store bærhøsten blir det ikke, men bærene smaker normalt og så langt jeg kan bedømme er de ved god helse. En gledelig overraskelse er at det fortsatt springer ut nye blomster, riktignok ikke veldig mange, men det er absolutt bedre enn ingenting.

Jeg tror også at jeg har identifisert årsaken, det har vært EKSTREMT tørt i jorden en periode. Vi har hatt en god del regn, men dette har ikke tatt veien gjennom jordbærduken som ligger oppå radene dessverre. Jeg har vannet ved flere anledninger, men dette har hatt heller liten effekt. Jeg la også ugressduk i bunn, noe som jeg antakelig ikke burde gjort. Bedet ligger også i en skråning som har resultert i meget god drenering, bedre enn jeg hadde sett for meg. Nå har jeg lettet på duken og vannet under duken, det virker å ha blitt godt mottatt av plantene.

Den tidligere plasseringen til bedet har aldri hatt fuktighetsproblemer, det har bestandig vært i våteste laget. Samtidig i all elendigheten er det jo fint at man også lærer for fremtiden.