Bergknapp snill eller svartelistet?


Etter fjorårets tørre sommer har jeg fått en voldsom oppblomsstring av sibirbergknapp og ennå verre av gravbergknapp. Og jeg har prøvd å utrydde disse så godt jeg kan. Jeg bor på antatt kalkgrunn ved Eidangerfjorden postnummer 3949.

Innimellom disse artene fant jeg en art som kan ligne på brodderbergknapp, men som er hele 40 cm høy ( / lang). På vedlagte bilder fra 25.7.19 er den i ferd med å avblomstre.

Mitt spørsmål er: La leve eller la dø? Eller ennå bedre: et svar på hvilken art dette er.

Jeg lurer også på om det er tørken ifjor som har bidratt til voldsom spredning av gravbergknapp, eller om min fjerning av store mengder gressløk også kan ha lettet forholdene til bergknapp i veldig stor grad. De ser nå ut til i stor grad å fortrenge bl.a. kongekonvall tidligere så det nærmest ut som det var gressløken som fortrengte Sibir bergknappen, mens gravbergknapp var neglisjerbar..
Replies

Det er umulig å si hvilken bergknapp du har, når vi ikke ser bilde(r) av den.

Men det jeg kan si, at sibirbergknapp og gravbergknapp er et alvorlig problem, ja. De er begge med status SE (svært høy risiko). Ikke bare det, men det er også forbudt å så eller plante dem i en hage eller i natur. Men det er lov å plante dem på torvtak i kommuner uten kalkgrunn, noe det virker som ikke gjelder deg.

Red: Disse plantene er jo sukkulenter. Altså dem tåler tørke bedre enn planter flest. Så klart disse fikk en fordel i fjor sommer. Ellers så bør slike planter uansett fjernes.
Bilde opplasting feiler fra min mobil, derfor kun beskrivelsen med 40 cm lang.
totalt ca 40 cm lang. her delvis avblomstret (bilde er tatt 24.7.19)
Det kan jo neppe være noe annet enn broddbergknapp, som er hjemlig i ditt område, men også dyrket og forvillet. Hvis den vokser sammen med andre forvillete typer er det jo grunn til å tro at denne også kan være det. Om de dyrkete variantene oppfører seg annerledes enn de hjemlige er ikke godt å si, det kommer vel an på hvor de er hentet fra.